Durva lépésekre készül munkaügyben a Fidesz

2018. november 21., 18:49

Szerző:

A jelenlegi 300 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét azoknál a cégeknél, ahol van kollektív szerződés a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által közösen benyújtott módosító javaslat alapján. Ezen túl a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a munkaidőkeret elszámolását. 

A szakszervezeteknek a javaslatcsomag nem tetszik (meg az egyéni képviselői indítvány sem, mert így elkerülhető az érdemi egyeztetés) ha ugyanis az Országgyűlés elfogadná, az azt is jelentené, hogy a dolgozók jelentős részét a munkaadók szinte tetszésük szerint kötelezhetnék túlórákra. Alapesetben a heti két pihenőnap bármely napra eshetne, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, például

a több műszakos munkarendben foglalkoztatottak esetén pedig havonta egy munkaszüneti nappal kellene beérniük az embereknek. Ez oda vezetne, hogy az érintetteket négy hétig reggeltől estig munkára kötelezhetnék.

A munkaidőkeret három évre emelése pedig azzal járna, hogy a munkáltatóknak ennyi idő állna rendelkezésére ahhoz, hogy az alkalmazottakkal elszámoljanak, s kifizessék a túlmunka díját, illetve biztosítsanak cserében szabadnapokat. Ez egészen elképesztő, hiszen előfordulhat, hogy valakit akár két és fél évig túlórára köteleznek, s majd utána kapja meg az ellentételezést. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint ez teljesen elfogadhatatlan. Kordás László, az MSZSZ elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma soron kívüli összehívását kezdeményezi az ügyben. 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.