ifj. Duda Ernő: Az oltásszkepticizmus gyógyszere az oktatás

Azokban az országokban, ahol erős a természettudományos oktatás, ott kevesebb a konteóhívő - mondta a biotechnológiai kutató.

 

2021. február 10., 10:06

Szerző:

Solvo Zrt. vállalatát 1999-ben alapította, azzal az elképzeléssel, hogy az esélyek ellenére felépítenek egy magyar biotechnológiai vállalatot, ami sikerült is, napjainkra már körülbelül 150 kutató dolgozik náluk, és a szegmensükben a világ vezető vállalatává váltak. Elmondása szerint nagy gyógyszercégeknek végeznek gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatás vizsgálatokat, amivel eldöntik, melyik gyógyszer mivel szedhető - ezt bonyolult elemzéseken keresztül érik el.

Kiemelte: a gyógyszerkutatás a világ egyik legszabályozottabb iparága, több tízezer vizsgálat, és több millió oldal dokumentáció kell. A Solvo Zrt. mintegy 700 ügyfélnek dolgozik a világ ötven országában - egyben az ő szolgáltatásuk is a legdrágább, ugyanis az összes piaci szereplőnél több tapasztalattal és kutatással bírnak. Az elmúlt évben koronavírussal kapcsolatos szereket is vizsgáltak. Kijelentette: van olyan gyógyszere a koronavírusnak, ami az elmúlt másfél évben jelent meg.

A gyógyszerfejlesztés, ifj. Duda Ernő szerint sokkal komolyabb kutatást igényel, mint a vakcinafejlesztés, ugyanis mintegy 15 évet és 2-3 milliárd dollárt is felemészthet egy új szer piacra hozatala. Kiemelte: a koronavírus elleni gyógyszerek nem újonnan kitalált szerek, elővették azokat a hatóanyagokat, amelyek ennek az engedélyezésnek késői szakaszában járnak, vagy már engedélyezték, valamint piacon lévő gyógyszereket is megvizsgálnak, hogy hatékonyak-e a koronavírusra.

Duda szerint nem ismerünk olyan szert jelenleg, ami teljesen gyógyít, csak lassítani tudják a fertőzést, vagy szabályozni. A kutató szerint az is problémát jelent, hogy a háziorvosknak nincsen eszköztára a fertőzés kimutatására, a szövődmények feltérképezésére. Kiemelte: egyebek mellett az antitest alapú szerek is hatásosak lehetnek - ilyennel kezelték Donald Trumpot is -, azonban ezek nem fogják belátható időn belül megoldani a problémát, ráadásul nagyon drágák is. Hangsúlyozta: a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák rendkívül hatékonyak.

A vakcinák engedélyeztetése kérdésére elmondta, egy szigorúan szakmai kérdésből is lehet politikai kérdést csinálni. Erre jó példa Trump elnök, aki azonban folyamatosan lepattant a hatóságokról. A norvégiai példát kivizsgálták, és kiderült, rossz volt a felvetés, tehát nem a vakcinák okozták az idősek halálát. Duda szerint a társadalmat könnyű manipulálni egy ilyen helyzetben, erre jó példa az oltásellenesek mozgalma. 27 millió publikáció van a vakcinák hatékonyságáról, erre volt egy, aki a szenzációhajhászás miatt kitalálta, hogy azok autizmust okoznak. Ezt megvizsgálták, kiderült hogy hamis az állítás, a kutató elnézést kért, mégis százmilliók álltak a mozgalom mögé.

Hangsúlyozta: az oltásszkeptikusok problémáira az lehet megoldás, ha valódi természettudományos oktatást kapnak. Ismeretei szerint ugyanis, amelyik országban ezeket a tárgyakat jól oktatják, ott kevesebb a konteóhívő.


(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/ANSA | Fabio Frustaci)