A dubai csoki lejért lemez, itt a tél új sztárja
A dubai csoki újjászületett egy nagykanizsai cukrászmester nem mindennapi ötlete alapján.
Nagykanizsán már a dubai csokiért vannak oda az édességek rajongói, hanem a dubai csoki fagyiért. Horváth „Mákos” Ferenc különleges, fagyos desszertjéről a zaol.hu számolt be. A kreatív cukrászmester gondolt egyet, és téliesítette a dubai csokit.
Dubai csoki fagyi az új őrület
Azt gondolnánk, télen nincs akkora keletje a fagylaltnak, de a dubai csoki ihletésű édességért sorba állnak Nagykanizsán. A különleges fagyi népszerűsége nem is csoda, hónapok óta dubai csoki lázban égnek a csokoládék szerelmesei.
Amint arról korábban beszámoltunk, az eredeti dubai csoki kizárólag a Fix Dessert Chocolatier üzleteiben készül. Az édességet kézzel készítik, gondosan temperálják tej- vagy étcsokoládéból. A tölteléke a közel-keleti édességekben gyakran használt pisztáciapaszta, melyet ropogós kadayif tésztával kombinálnak.
A kadayif tészta egy hagyományos arab édesség alapja, mely szálas, roppanós textúrát kölcsönöz a csokoládénak. A végeredmény egy rétegzett, gazdag ízvilágú édesség, melyet arany- vagy pasztellszínű dekorációval díszítenek, a luxust és a közel-keleti kulturális örökséget idézve.
A Sarah Hamouda brit-egyiptomi vállalkozó és Nouel Catis Omamalin fülöp-szigeteki séf által megálmodott desszert a TikTokon vált híressé, de mára egész Európát meghódította. A borsos árú dubai csokit a közösségi médiában elterjedt recept nyomán tömegek kezdték el készteni, itthon például egyszerű cérnametéltre cserélve a sokáig beszerezhetetlen tésztát.
Mint a Zala vármegyei hírportál arról beszámol, a kísérletező kedvű Horváth Ferenc mindig kitalál valami újdonságot. Volt rá példa, hogy a Tündérszépek győztesének, Tótpeti Lilinek kedvenc ízvilágát keverte ki fagylaltból, de a nagy sportesemények is gyakran megihletik a kreatív cukrászmestert. Most úgy döntött, hogy dubai csoki ízű fagylaltal lepi meg vendégeit a Puncs Fagyizóban.
„Egy réteg csokiformát megkentek vastagon ezzel a masszával, én most három rétegben adom, mert ahogy húzzuk le a kanalat, lehet, hogy nem jutna mindenkinek a tésztából – fedte fel az édesség elkészítésének titkát Horváth Ferenc.
Aki tehát elmegy Nagykanizsán a Puncs Fagyizóba, három rétegben is élvezheti a dubai csoki okozta örömöket, ezúttal fagyiba varázsolva.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)