Drámai videóval figyelmeztet a járvány veszélyeire Románia

Ott meg tudják mutatni, amit itthon nem, hogy mennyire megterheli a járvány az egészségügyi rendszert.

2021. április 9., 07:17

Szerző:

Pár perces riportot forgattak és tettek közzé a Maros Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályáról a román belügyi államtitkár, Raed Arafat Facebook-oldalán. A videó célja, hogy a szakemberek őszinte képsorokkal figyelmeztessenek a járvány veszélyeire. Raed Arafat, aki egyben az Országos Sürgősségi Igazgatóság vezetője is, azt kérte a Transindex szerint, hogy "minél többen osszák meg a videót, hogy az emberek ráébredjenek, mennyire fontos az óvatosság és a járvánnyal szembeni védekezés."

A felvételen magatehetetlen, rossz állapotú betegek láthatók, de orvosok is megszólalnak. Turucz Emília sürgősségi orvos arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre több a fiatal páciens. Egy másik kollégája, Maria Salanță pedig arról beszél, hogy ha ilyen sokáig tart a járvány tetőzése, akkor hamarosan nem tudnk új betegeket fogadni.

Magyarországon korábban a független sajtó nyílt levélben próbálta megkérni a kormányt, hogy engedjék, hogy felvételeket készíthessen a média a Covid-osztályokon. Hazánkban ugyanis még az orvosok sem nyilatkozhatnak szabadon, a kórházak katonai irányítás alatt vannak, a miniszterelnök pedig a szabadabb nyilvánosságot kérő levélre, úgy reagált: nincs itt az ideje kamuvideókat készíteni. Kovács Zoltán szóvivő pedig a Facebook-oldalán azt mondta: „A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni."

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

 

 

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.