Donáth Anna: nem Brüsszel fogja megbuktatni a NER-t

A Momentum EP-képviselője a Népszavának adott nyilatkozatában igyekezett hűteni a kedélyeket. Figyelmeztetett, a 3000 milliárdos EU-s pénz ügyét a kormány előbb-utóbb megoldja, senki ne várja, hogy majd ebbe bukik bele Orbán rendszere. Ezért ugyanis dolgozni kell.

2022. szeptember 19., 09:19

Szerző:

Senki se várja azt, hogy az EU-s pénzek tartós visszatartásával Brüsszel majd megbuktatja Orbán Viktort, figyelmeztetett Donáth Anna, a Momentum volt elnöke és EP-képviselője hétfőn, a Facebookon.

Azt írta, nem tanácsos ilyen, elnagyolt illúziókba ringatnia magát az ellenzéki közvéleménynek, a most vitatott 7,5 milliárd eurós (mintegy 3000 milliárd forintos) RRF-forrás és jogállamisági problémák kérdésére ugyanis minden bizonnyal kompromisszumos megoldás fog születni a magyar kormány és az Európai Unió között.

„Mondjuk ki az igazságot: az Európai Bizottság mai bejelentése fenyegetésnek látszó időhúzás, melynek végén a kormány meg fogja kapni az EU-s pénzeket. A Bizottság feltételei teljesíthetők, és ahogy korábban jósoltam, nem fogják alapjaiban megrengetni a NER rendszerét. A 3000 milliárdos büntetés így csak a médiának és a közvéleménynek szóló bizonygatása annak, hogy szigorúan veszik a magyar kormány 12 éve tartó lopásait. A valóság az, hogy az uniós támogatások ennek a hercehurcának a befejeztével végül többé-kevésbé hiánytalanul meg fognak érkezni” - fogalmazott bejegyzésében Donáth.

Azon pedig, hogy az Európai Bizottság ismét gyengekezű az Orbán-kormánnyal szemben, szerinte nem érdemes szörnyülködni sem. 

„Nem az EU fogja helyettünk megdönteni a NER-t” – szögezte le.

Azt már sokkal nagyobb problémának látja a képviselő, hogy a huzavona miatt jelentősen késik majd a források kifizetése, pedig ezek beáramlását a gazdasági helyzet indokolná. Hozzátette azonban, az már nem természetes állapot hogy a magyar gazdaság ennyire függ az EU-s pénzek kifizetéséről, de ezt a helyzetet is a kormány hozta létre.

(Kiemelt kép: Donáth Anna. Fotó: Merész Márton / 168.hu)