Dolgozni szeretne? Van egy jó hírünk

A következő negyedévben a magyarországi munkáltatók 30 százaléka jelezte, hogy  a munkaerő-állományának növelésére törekszik, miközben csökkentést 17 százalékuk tervez, derül ki a ManpowerGroup kedden közzétett munkaerőpiaci előrejelzéséből.

2022. június 14., 09:14

Szerző:

Optimizmusra ad okot, hogy stabilizálódott a munkaerő-bővítési szándék. Azonban rendkívül nagy terhet ró a vállalatokra a megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalók hiánya. A tehetséghiány a cégek háromnegyedét érinti, ami rendkívül magas – idézte a cég közleménye Fehér Tamást, a munkaerő közvetítő és kölcsönző ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatóját.

 Harminc százalékos nettó foglalkoztatási mutatóval továbbra is az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média szektor  a legversenyképesebb ágazat, ahol a cégek 42 százaléka tervez létszámbővítést.

Az elmúlt 3 év legmagasabb nettó foglalkoztatási értékét regisztrálták a gyártás szektorban (21 százalék), 36 százalékuk prognosztizált bővülést a következő negyedévben. A termelés szektor a tavalyi harmadik negyedév óta a legnagyobb, 23 százalékpontos növekedést mutatja. További növekedés várható a bank, hitelintézet, biztosítás és ingatlanszektor területén (36 százalék) és az építőiparban (33 százalék).
 

Negatív rekordot is hozott azonban a kutatás. 2013 negyedik negyedéve óta mínusz 8-as mutatóval a legalacsonyabb értéket mértek az oktatás, egészségügy, szociális munka és kormányzat területén – derül ki a ManpowerGroup felméréséből.

(Kiemelt kép: Munkások dolgoznak az új gyártósor mellett a Johnson Electric Ózd Kft. ózdi telephelyén 2013. december 10-én, ahol átadták az autóipari alkatrészek összeszerelésével foglalkozó cég beruházását. Fotó: Vajda János/MTI)