Dől a dominó

Ma már könnyen elképzelhető, hogy menesztik Vida Ildikót, a NAV sokáig védett elnökét. A legfőbb ügyész ugyanis a parlamentben váratlanul bejelentette, hogy másfél év után kinyitják a híres zöld dossziét, és az ezermilliárdos áfacsalás ügyében több szálon folyik a nyomozás. Polt Péter szerint egy adóhivatali vezető máris gyanúba keveredett. De élesen bírálta a NAV belső működését az Állami Számvevőszék is, amire reagálva a kormány részéről Varga Mihály miniszter sietve közölte, hogy mielőbb rendet kell teremteni az adóhivatalban. A 168 Óra megbízható forrásból úgy értesült, hogy végéhez közeledik az Európai Számvevőszék és az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálata, amely komoly magyarországi áfacsalásról számolhat be. Vagyis igazolttá válhat, amiről már hónapok óta beszél Horváth András, az adóhivatal egykori alkalmazottja, aki érdeklődve figyeli az események felgyorsulását.

2015. április 9., 09:13

– Amikor először vádolta az adóhivatalt ezermilliárdos áfacsalással, sokan féltették még az életét is.

– Sokan ma is aggódnak, az utcán is rendre megállítanak. Még az amerikai nagykövetség is indokoltnak tartotta felhívni nemrég az ország figyelmét, hogy nem a bejelentő, hanem a korrupt tisztviselő a közellenség, aki miatt az állam bevételektől esik el. Én sokak érdekeit sértettem, de fenyegetés vagy atrocitás eddig nem ért.

– Ezt öröm hallani. Nyilván sokan azért is féltik, mert hallani rejtélyes halálesetekről. Igaz, ön hamar népszerű lett, tüntetéseken tömegek skandálták, hogy „Országszerte megy a rablás, veled vagyunk, Horváth András.” Tényleg soha nem félt?

– Miután kiléptem a hivatalból, már segített a nyilvánosság. Beszéltem ugyanis másokkal, akik saját területükön ugyancsak megpróbáltak visszaéléseket leleplezni, de mert nem kaptak az enyémhez hasonló közfigyelmet, nagyon keményen elbánt velük a rendszer. Nekem „csak” egzisztenciális gondjaim vannak, hiába pályázok bárhová, a kiírt feltételeknek ugyan rendre megfelelek, állást mégsem kapok.

– Mielőtt az adócsalás gyanújáról beszélt, először Rogán Antalhoz, majd Lázár Jánoshoz fordult, akik lerázták. Amikor viszont feljelentést tett, az egyetlen operatív intézkedés az önnél tartott házkutatás lett. Elvitték a bizonyítékokat tartalmazó számítógépét, amelyen a családi és természetképek voltak. Ennek másfél éve, ezeket visszakapta már?

– Még nem, de néhány iratot, amelyet egyébként el sem kellett volna vinni, visszaadtak. Az egész számítógépes winchestert viszont még nem kaptam vissza, holott másfél év alatt igazán lemásolhatták volna, ami rájuk tartozik.

– Ugyanakkor Polt Péter főügyész bejelentette, hogy végre kinyitják a zöld dossziét, és négy ügyben nyomoznak: a „vizsgálatok megakasztása”, illetve a „Kiemelt Ügyek Igazgatóságának megszüntetése” ügyében...

– Ez tévedés! Indokolt lenne ugyan, de a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának megszüntetése ügyében sajnos nem nyomoznak. Ez látszólag nem érdekli a politikát, illetve az ügyészséget. Polt Péter a parlamentben sem válaszolt arra, hogy miért nem indít ez ügyben vizsgálatot. Pedig az igazságot egyszer ki kell mondani!

– A magyarázat szerint az említett igazgatóság feladatait átvették mások. Ezt miért nem fogadja el?

– Mert nem igaz! Az érintett kör ellenőrzése ma is megoldatlan. A Kiemelt Ügyek Igazgatósága foglalkozott a szervezett bűnözés úgynevezett láncolatos csalásaival – a cukor, az olaj és a hús utaztatásával –, amelyek az ezermilliárdos kárt okozzák az országnak. A megszüntetett ellenőrző egységet inkább fejleszteni kellett volna, nem pedig indoklás nélkül, a komoly tapasztalataival együtt felszámolni. Ez komoly hiba!

– De az legalább eredménynek számít, hogy kinyitották a zöld dossziét, és az alapos gyanú miatt eljárás is indul az adóhivatal magas rangú vezetője ellen. Ön tudja, kiről van szó?

– Legfeljebb sejtem. Feljelentéseink és a tanúvallomások alapján legalább nyolc nyomozás lenne indokolható. Ehelyett a legfőbb ügyész a parlamentben csak öt ügyet említett, ebből négyben csakugyan megindult a vizsgálat. Persze ez is valami, hisz másfél éve szinte semmi nem történt. De úgy látom, az igazán kritikus területeket továbbra is csak kerülgetik.

– Csodálkozom, hogy ön nem tudja, ki a gyanúsított. Kár, hogy nem hozták nyilvánosságra – úgy látszik, az ügyészség hirtelen kényes lett a személyiségi jogokra. Hisz korábban a rendőrség bilincsben vagy vezetőszáron, a tévé nyilvánossága előtt vitte el az embereket...

– Legutóbb talán Simon Gábor szocialista alelnököt...

– Nemrég Tarsoly Csabát is, bár ő majd három hétig rendezgethette az ügyeit. Mindenesetre az adóhivatal magas rangú vezetője ellen indult eljárásról szinte semmit nem lehet tudni. Gondolom, ön is kíváncsi lenne...

– Természetesen, de szerintem nem a gyanúsított személyiségi jogait védik, hanem az adóhivatal működéséért felelős Vida Ildikó hivatali idejét próbálják meghosszabbítani. Azt a rendszert pártfogolják, amelyet az ő neve fémjelez. Az ezermilliárdos adócsalás ügye ugyanis felveti a teljes állami ellenőrző rendszer – benne a titkosszolgálatok és persze a kormányzat – felelősségét is. Ily módon ebben az ügyben a hatalmon lévő teljes politikai berendezkedés sáros lehet.

(A teljes interjú a 168 Óra hetilap legfrissebb számában olvasható.)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.