Megtelt a Dohány utcai zsinagóga a Hamász áldozataiért tartott gyászszertartás idején

A zsinagóga előtti téren is több százan gyülekeztek, Frölich Róbert országos főrabbi kiemelte: az izraeli támadás nem zsidó ügy, a terror, a gyűlölet, az aljasság indított háborút a civilizáció ellen.

2023. október 12., 07:14

Szerző:

Gyászszertartással egybekötött megemlékezést tartottak szerda este a Dohány utcai zsinagógánál a Hamász palesztin terrorszervezet szombat óta tartó nagy erejű támadásainak áldozataiért és sebesültjeiért. Az esemény szervezői Facebook-posztjukban Izrael melletti közös kiállásra szólítottak fel. A megemlékezést a Facebookon is lehetett nézni.

Hat órára szinte teljesen megtelt a Dohány utcai zsinagóga, a résztvevőknek a rendőrség által felállított fémdetektoros kapun kellett átmenniük és átvizsgálták a táskákat, ruházatot is – írta tudósításában a Telex

Az eseményen megjelent többek között Novák Katalin köztársasági elnök, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, Balog Zoltán református püspök és több ország nagykövetségének képviselői, például az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman is jelen volt.

Hegedűs D. Géza színművész mondott beszédet elsőként. A totalitárius rendszerekről, háborúkról és emberirtásról beszélt, amit a normális élettel állított szembe Franz Kafka szavait idézve. Később elmondta, azért vannak ott a jelenlévők, hogy szolidaritást vállaljanak a támadások áldozataival. Arról is beszélt, hogy a tragikus események összehozták az eltérő zsidó felekezetek tagjait, az eltérő irányzatok követőit.

Később emlékeztetett, hogy a támadás után nem maradt magára a zsidóság és Izrael. A világ számos országa és városa kiáll Izrael mellett. Ugyanakkor hozzátette, hogy bár Magyarországon nem volt ilyen, a világ több nagyvárosában ünnepelték a támadásokat, és velük szemben nem volt mindig megfelelő a fellépés.

Izrael Magyarországi nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman megköszönte Magyarország szolidaritását és kiemelte, az izraeli események nem csak a zsidóság problémája, mert a Hamász és a hasonló szervezetek válogatás nélkül fenyegetik mindenki életét, aki nem ért velük egyet. 

Hogy miért érte meglepetésként a támadás Izraelt, arról a nagykövet azt mondta, most harcolniuk kell, később kell kivizsgálni, miért történhetett ez így. Külön megköszönte az Egyesült Államok kiállását. Azt is megemlítette, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata repülőgéphordozó anyahajót rendelt az izraeli partok közelébe.

A nagykövet szerint a Hamász és a libanoni Hezbollah Irán szolgái. Szerinte Izraelnek számítania kell támadásra északról is. A nagykövet úgy véli, meg fogják nyerni a háborút. Ennek egyik oka, hogy szerinte az izraelieknek nincs hova menniük, ezért meg fogják védeni a hazájukat – olvasható a cikkben.

Egy zsoltár éneklése után Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke beszélt, aki szerint nem terrortámadás történt, hanem Izrael háborúban áll. Később elcsuklott a hangja, amikor a lemészárolt embereket, lefejezett csecsemőket említette. 

Győrfi László, az EMIH társelnöke arról beszélt, nem az a kérdés, hogy mi lesz most a támadások kezdete után, hanem az, hogy mit tehetünk a megoldásért.

Az utolsó szónok Frölich Róbert országos főrabbi volt. Nagy dolognak tartja, hogy az eseményen együtt van mindenki felekezettől, vallástól és világnézettől függetlenül. Mindez a meggyilkoltak, megerőszakoltak és elhurcoltak árán – fejtette ki.

„Ez nem zsidó ügy, a terror, a gyűlölet, az aljasság háborút indított a civilizáció ellen”

– mondta. A Hamász támadását ünneplőknek azt üzente, hogy a meggyilkoltak, elraboltak, meggyalázottak emberek voltak.

A benti istentisztelet után kint, a zsinagóga előtt folytatódott a megemlékezés. Az áldozatok nevének felolvasása mellett korukat és haláluk helyszínét olvasták fel. Ezután a színpadon állók és a közönség tagjai elénekelték az izraeli himnuszt. A Herzl Tivadar tér tele volt emberekkel, mintegy ezer fő lehetett a helyszínen.

(Kiemelt kép: A Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én hajnalban megtámadott Izraelért tartott szolidaritási istentisztelet résztvevői a Dohány utcai zsinagógában 2023. október 11-én. A megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szervezte. MTI/Szigetváry Zsolt)