Vádat emeltek Demeter Márta ellen hivatali bűncselekmény miatt, akár három évet is kaphat

2019. november 5., 11:09

Szerző:

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat Demeter Márta ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - írja az ügyészség.

A vádirat szerint Demeter Márta 2018. szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki - olvasható a közleményben.

Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki, amely során nem tett vallomást.

Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje őt összesen kétmillió forint összegű pénzbüntetésre - ismertetették.

Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Legfőbb Ügyészség megítélése szerint Demeter Márta hivatali visszaélést követett el, amikor – tévedésből – arról írt Facebook-oldalán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Flóra egy honvédségi repülőgéppel utazott külföldre. Valójában egy katona hasonló nevű lánya utazott családjával egy honvédségi program keretében.

A visszaélés gyanúját azért fogalmazták meg, mert a kérdéses repülőút utaslistája zárt körben terjeszthető dokumentum volt, amihez ugyan hozzáférhetett a politikus, de azt nyilvánosságra nem hozhatta volna.

Demeter Márta szerint az ügyészség a jogszabályok sajátos értelmezésével járul hozzá egy "felségárulási perhez", vagyis őt azért vonják szerinte eljárás alá, mert – noha tévedett –, de a miniszterelnök tevékenységét akarta ellenőrizni.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.