Debrecen megadóztatná az ételosztást, egy adag étel árát akarják elkérni a jótékonysági szervezetektől

2017. november 23., 08:30

Szerző:

Az ételosztást is meg akarják adóztatni Debrecenben – derül ki az MNO.hu cikkéből. Erről szól legalábbis az a friss rendeletmódosítási javaslat, amely csütörtökön kerül a városi közgyűlés elé, és amelynek a tanúsága szerint az ételosztást szervező karitatív szervezeteknek négyzetméterenként 35 forintot kellene fizetniük naponta azért, hogy jótékonykodhassanak. Hivatalosan a közterület-használati díjakat emelik meg három százalékkal, az ételosztás pedig ennek az egyik formája. Más indok a javaslatban nem szerepel. 

A Nagyerdei Református Gyülekezet ételosztása 2013-ban
Fotó: refnagyeyrdo.hu

A 35 forint egyébként kedvezményes díjnak számít ahhoz képest, hogy egy színpad felállításáért 1910 forintot kérnek, csakhogy korábban Debrecenben ingyen lehetett ételt osztani, nem is beszélve az adminisztráció nyűgéről, hogy a karitatív szervezeteknek harminc nappal egy-egy ételosztás előtt be kell jelenteniük, hogy jótékonykodni szeretnének. 

A javaslat hallatán az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete kiadott egy fanyar hangú közleményt, amely szerint a párt kiszámolta, hogy az ételosztást sújtó adó – a területfoglalás napi költsége – hozzávetőlegesen egy adag étel, egy töltött káposzta árának felel meg.