Időjárás: az ország szerencsésebb részén esni fog

Az ország nyugati, északnyugati, északi tájain frissítő záporokban, zivatarokban lehet részük a szerencséseknek. A csütörtöki időjárás ettől eltekintve nem okoz meglepetéseket.

2024. július 31., 16:16

Szerző:

A csütörtöki időjárás során a változó mennyiségű, és időszakosan akár meg is vastagodó fátyolfelhőzet, illetve a képződő gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás. Csapadék hazánk nagy részén továbbra sem várható, de csütörtök délutántól a nyugati, északnyugati, esetleg az északi tájakon kevés helyen kialakulhat zápor, zivatar – írja a Hungaromet.


A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad, zivatarok környezetében lehet szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nagyrészt 12 és 18 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken 10, a vízparti, belvárosi részeken pedig 20 fok körüli értékeket is mérhetünk.


A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön már 32 és 37 fok között várható.

Citromsárga riasztás van érvényben

Csütörtök délutántól a nyugati, majd estefelé kis eséllyel az északi országrészben is előfordulhat egy-egy mérsékelt zivatar – fogalmaznak a szöveges figyelmeztető előrejelzésben. Ezeket intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés, esetleg apró szemű jég (< 1-2 cm) kísérheti. Az Északi-középhegység térségének kivételével 25 fok felett, a középső és a déli, délkeleti országrészben többfelé 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet.

Az olimpiát eső áztatja

A Kelet-európai-síkság felett ciklon örvénylik, ezért ott, valamint Finnországban és a balti térségben gyakran felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. A ciklon hidegfrontja a Kaukázus irányába húzódik, és nagyon nagy hőmérsékleti kontrasztot okoz: a keleti oldalán 32, 37 fok a jellemző, míg a nyugati felén, ahol több a csapadék és a hideg légtömeg az uralkodó, 20 fok közelében marad a hőmérséklet.
Ugyancsak csapadékos az idő a Skandináv-hegység déli felén is, ahol egy peremciklon helyezkedik el.


Európa nagy részén ezekkel ellentétben anticiklon alakítja az időjárást, ami napos, száraz időt eredményez. Az Alpok térségében, illetve attól nyugatra labilisabb a légállapot, ami miatt arrafelé nagyobb számban alakulnak ki záporok, zivatarok. Ezen a területen kánikula van 35 fok feletti csúcshőmérséklettel, míg a kontinens legnagyobb részén 20, 28 fokot mérnek.


Csütörtök estig a Kárpát-medence térségének időjárást meleg és labilis légállapotú légtömeg alakítja, nő a zivatarok kialakulásának esélye.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.