A CSOKosok több mint fele használt lakást vásárolt a támogatásból

A 2015. július elseje óta élő otthonteremtési támogatás az idei szerződésekkel együtt közel 217 ezer kontraktusnál jár. Ebből 126 ezren használt lakás megvásárlásához használták a támogatást.

2022. december 22., 10:53

Szerző:

November végére közel 210 ezerre nőtt a CSOK-szerződések száma. A tavalyi után az idei is rekordgyanús évnek ígérkezik – közölte a Világgazdaság kérdésére a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András elmondta, hogy idén november végéig közel 33 ezer szerződést kötöttek meg, amellyel megközelíti a tavalyi rekordévet. 2021-ben 40 ezren igényelték sikeresen a csok-támogatást.

Az pénzügyminiszter helyettes részletezte, hogy 2015 óta 217 ezer ilyen szerződést kötöttek. Legtöbben, 126 ezren használt lakást vásároltak belőle, majdnem 57 ezren pedig új otthon kialakításához is felhasználták a támogatást. Falun pedig 34 ezer ingatlan megszerzéséhez, felújításához járult hozzá a dotáció.

2015. július 1. és 2018. július 31. között megkötött, egy gyermek vállalásáról szóló támogatási szerződések közül új lakás építése, vásárlása kapcsán 670, használt lakás vásárlása, bővítése esetében 3850 szerződésnél nem született meg a vállalt gyermek. Egyéb feltételek nem teljesítése miatt, hatósági határozattal 1292 esetben vonták vissza a CSOK-támogatást.

Tállai hozzátette, hogy a CSOK több tízezer gyermek megszületésében játszhatott szerepet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Családi Otthonteremtési Kölcsön igénybevételi pont jelzése a Takarékbank Zrt. a Takarék Csoport országos, univerzális kereskedelmi bankfiók hálózatának egyik tagjának ajtaján a főváros IX. kerületében, a Mátyás utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.