Csődben a MAOIH – segítséget kér a hitközség

Az elmúlt évtizedek felelőtlen gazdasága csőd közeli állapotba sodorta a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséget – írta közleményében a MAOIH. A következő hetekben százötven millió forint tartozást kellene kifizetniük. Az új vezetés nyílt levélben kér segítséget a társegyházaktól és a támogatóktól. 

2023. június 6., 13:41

Szerző:

„Az Egyház saját erejéből már nem tudja azt a pénzügyi válsághelyzetet megoldani, amelyet az előző vezetés hagyott hátra” – áll a MAOIH közleményében. A májusban bejegyzett új vezetésnek ötmillió forintot hagytak az intézmény számláján, miközben a korábbi vezetés által kialakított működésben a havi költségek nagyjából ötven millió forintot tesznek ki, bevételeik pedig ennek csak felét fedezik. Nyílt levélben kérnek segítséget.

Az új vezetés radikális költségcsökkentésbe kezdett, így sikerült lefaragni húsz százalékot, azonban Keszler Gábor elnök szerint önerőből így is elkerülhetetlen a csőd. Nagyjából kétszázötven millió forint anyagi segítségnyújtásra lenne szüksége az egyháznak ahhoz, hogy július végéig biztosítani tudják működésüket.

A MAOIH anyagi problémái nem most kezdődtek, a hitközség régóta alulfinanszírozott, az állami források nem fedezték hitéleti infrastruktúrájának, ingatlanállományának fenntartását. Ugyanakkor a korábbi vezetés rossz gazdasági döntései is hozzájárultak a jelenlegi állapotok kialakulásához. Az új vezetés hisz abban, hogy a közösség megmaradása közös érdek – áll a közleményben.

(Kiemelt képünkön: a MAOIH székháza. Fotó: Wikipédia.)

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a magyar emberek biztonságáért dolgozik, és biztosítja azt a 21. század kihívásai közepette is – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a szervezet Kibertér műveleti központjának épületáldási ünnepségén, hétfőn Budapesten.