Csicskaellenzéknek tartja a Mi Hazánkat a Parlamentből kiesett Stummer János

Szerinte ugyanúgy nem Márki-Zay Péter a felelős a választási vereségért, mint Jakab Péter a Jobbik leépüléséért.

2022. április 14., 13:00

Szerző:

A Telexnek adott interjút Stummer János, a Jobbik volt alelnöke és a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, aki az idei választások eredménye után – a békéscsabai választókerületben indult, de alul maradt a fideszes jelölttel szemben – távozik az Országgyűlésből. A beszélgetésben felvetődött a Jobbik jövője, a párt tisztújítása, Jakab Péter és a Mi Hazánk Mozgalom váratlan sikere. 

A választókerülete és a parlamenti mandátuma elvesztése ellenére Stummer János nem hagyna fel a politizálással, leginkább a Jobbik működésének megújításában tudja elképzelni jövőbeli tevékenységét. Nyíltan kritizálta Jakab Péter nyilatkozatait Márki-Zay Péterről, de azt állítja, a belső diskurzus már megindult a pártban a folytatás lehetőségeiről. Szerinte a pártelnöknek tiszteletben kell tartania a közösség véleményét, és csak azzal megegyező álláspontot szabad a nyilvánosságban artikulálnia. Arról is beszélt, hogy az április eleji választásokon az ellenzéken belül a Jobbik bukása is hatalmas volt, de hogy hová tűntek a jobbikos szavazók, arra nem tudott felelni.

„Ahhoz, hogy megtudjuk, merre tovább, első lépésként cizelláltan meg kell fogalmaznunk, hogy mi vezetett a vereséghez, illetve mennyire kell újragondolni a párton belüli integráns politikát és a szövetségi politikát.”

– magyarázta. Szerinte a vereség ahhoz is köthető, hogy az ellenzéki tábornak egy bizonyos részét elbizonytalanította az impulzív fideszes kommunikáció az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, és „kézzelfoghatóan látszott az utolsó időszakban, hogy átment a Fidesz hazug képzete, amely szerint az ellenzék háborúba küldené a magyar fiatalokat”. Stummer János Márki-Zay Péter felelősségét is megemlítette, elismerve, hogy a miniszterelnök-jelölt beszédfegyelmével problémák voltak az elmúlt időszakban, de nem állítja, hogy ez okozta a sosem látott ellenzéki bukást. Mint fogalmazott:

„Ugyanúgy olcsó megoldás Márki-Zay Pétert egy személyben felelőssé tenni a választási vereségért, mint ahogy Jakab Pétert is azért, ami a Jobbikkal történt az utóbbi években.”

Hozzátette, a Jobbik jelenlegi helyzetéért az egész pártközösséget felelősnek tartja. Nem adott rá egyértelmű választ, hogy Jakab Péter lemondását tartaná-e helyesnek, szerinte a Jobbik jövője attól függ, a magyar társadalom miként vélekedik a pártról. Arra is reagált, hogy többen a DK-val való szoros együttműködést nevezték meg a Jobbik hibájaként, amelyre csak annyit mondott, sok évre visszanyúló folyamat következménye volt, hogy a Jobbik így és ilyen formán lépett be az ellenzéki együttműködésbe. A DK-val kötött szövetség helyett megnevezett más szempontokat, amelyek szerinte jelentősen hozzájárultak a Jobbik gyászos szerepléséhez: a forráshiány miatti leépítést, a túlélésre berendezkedő szövetségeseket, majd megjegyezte:

„A surranópályán pedig a csicskaellenzék szerepében feltűntek a régi ismerőseink, akiket most Mi Hazánk Mozgalomnak neveznek.”

Mindezeket szerinte azonban meg lehet oldani a Jobbik politikájának újragondolásával, és nem lát arra esélyt, hogy pártszakadás következne be. Mint mondta, meg kell találniuk „azokat az impulzusokat a társadalomban, amiből politikát lehet csiholni”. Szerinte a következő ciklusban az ellenzék két pólusra szakad: egy rendszerkonform és egy rendszeren kívüli ellenzékre. Mint a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, nem látja úgy, hogy a kormánypárti képviselők távolléte miatt nem tud érdemi munkát végezni a bizottság, így a magyar parlamentarizmus lehetőségének ellökését sem tartja jó válasznak a választási kudarcra. Szerinte az ellenzéki képviselőknek még ilyen mértékű kormánypárti többség mellett is el kell végezniük azt a feladatot, amivel a magyar választópolgárok megbízták őket.

(Kiemelt kép: Stummer János felszólal az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Rendszer működéséhez szükséges egyes törvények módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 20-án. fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.