Csalás miatt folyik eljárás a tatabányai kórház frissen kinevezett igazgatója ellen

A csalás miatt a vádlottak padján ülő Virág József akár három évet is kaphat.

2024. augusztus 27., 10:39

Szerző:

Társtettesként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt 2020-ban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség az ellen az orvos ellen, akit a múlt hónapban Pintér Sándor, belügyminiszter, a tatabányai kórház igazgatójának nevezett ki – tudta meg a 24.hu. Virág József július 15-i hatállyal tölti be a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház igazgatói posztját, miközben hetedrendű vádlottja a Szegedi Csanád, volt jobbikos európai parlamenti képviselő és társai ellen 2021-ben indult büntetőpernek is.

A portál megkereste az ügyben a Fővárosi Törvényszéket, ahonnan azt a tájékoztatást adták, hogy a 22 vádpontot felsorakoztató büntetőügyben az elmúlt három évben számos tárgyalást tartottak, ám egyelőre nem született meg az elsőfokú ítélet sem, a tárgyalássorozat ősszel folytatódik.

Egyelőre tehát csak annyi biztos, hogy az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás. A vád fókuszában Szegedi Csanád áll, aki 2012-ig a Jobbik EP-képviselője volt, majd függetlenként töltötte ki mandátumát. A vádirat szerint 2009 és 2014 között a képviselőként felhasználható támogatási összeg jelentős részét tulajdonította el, jogtalanul szerezhetett költségtérítést. Emellett az egykori politikus a Brüsszelbe bejelentett parlamenti asszisztenseit is részben fiktív módon foglalkoztathatta – köztük Virág Józsefet, aki ezzel egy időben a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozott főállásban. 

A vádak alapján Szegedi Csanád részben önállóan, részben parlamenti asszisztenseivel – illetve az ügyletekbe bevont gazdasági társaságok vezetőinek segítségével – tévedésbe ejtette az Európai Parlament illetékes szerveit, amivel több mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozhatott az EP költségvetésének. Ezért Szegedi Csanádot

  • bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével,
  • háromrendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével,
  • továbbá kétrendbeli, külföldi gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja az ügyészség.

A politikusra öt év letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség beismerés esetére, ám, mivel ez nem történt meg, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják. Az ügyészség ezenkívül 17 millió forint pénzbüntetés kiszabását és 78 millió forint vagyonelkobzást kért.

Virág József szintén tagadta az ellene felhozott vádakat, így az ügyészség által felkínált másfél év felfüggesztett börtönbüntetés akár – amennyiben bűnösnek találják –, három évig terjedő szabadságvesztésre módosulhat. A vádak szerint Virág nagyjából 17 millió forint juttatásra tett szert jogtalanul, éppen ekkora vagyonelkobzást indítványoztak vele szemben.

(Kiemelt képünkön Pintér Sándor belügyminiszter. Forrás: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / AFP))