Corvinus-rektor: Karácsony úgy távozott az egyetemtől, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni

A főpolgármester idegen nyelvi felkészültségére is kitért.

2021. május 16., 15:55

Szerző:

„Szakdolgozatomat a választói magatartásról írtam, szerintem elég jól sikerült, nyertem vele versenyt, de nyilván ezt majd a propagandasajtó szakértői eldöntik helyettem, hisz ők jobban tudják. Aztán tanítani kezdtem az egyetemen, látom, gondot okoz annak feldolgozása, hogy miként lehettem ilyen fiatalon adjunktus, hát nem is tudom, talán kérdezzék meg az általam egyébként sokra tartott Lánczi Andrást, aki kinevezett. Küldjek telefonszámot, vagy megvan? – írta néhány napja Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán. Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora most véleménycikkben reagált Karácsony szavaira a Mandineren.

„Karácsony Gergely pontosan annyi támogatást és bizalmat kapott, mint bármilyen más fiatal és – valljuk meg – alulfizetett oktató. 2004-ben én vettem fel az egyetem Politikatudományi Tanszékére azzal az ígérettel, hogy megoldja a módszertani képzési feladatainkat" „ írta Lánczi , aki szerint Karácsony ekkor már PhD hallgató volt az egyetem Szociológia Tanszékén. A rektor úgy látja, minden arra utalt, hogy a főpolgármester tudományos pályára készül, és ebbe beleillett a Mediánnál töltött gyakorlati tevékenysége, a Norvég Alapban végzett kutatói munkája.

„2012-ben lejárt az a nyolc év, amit az akkori törvény előírt, miszerint csak az alkalmazható egyetemen, aki maximum ennyi idő alatt megszerzi a doktori címet. Ő viszont ezt nem teljesítette, ezért 2012-ben személyesen közöltem vele, hogy emiatt az egyetemi állását meg kell szüntetnem. Mivel továbbra is azt állította, hogy a doktori dolgozatának már nincs sok híja, azt ajánlottam fel neki nagyvonalúan, hogy menjen el fizetés nélküli szabadságra és nyújtsa be a doktoriját" „ írta Lánczi, hozzátéve: „Két további év alatt erre nem került sor, ekkor jogilag is megszüntettük a munkaviszonyát".

A rektor szerint az egyetem minden támogatást megadott Karácsonynak, de ezzel a lehetőséggel ő nem tudott élni. Úgy látja, a főpolgármester úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni.

Lánczi írásában Karácsony idegen nyelvi felkészültségére is kitért: „A kommunista évek egyik máig érzékelhető hatása, hogy nagyon rossz még egyetemi szinten is az idegen nyelvek ismerete. Karácsony Gergely ennek kitűnő példája, de nincs egyedül. Ezt egykori angol nyelvtanárként és fordítóként is elég jól meg tudtam ítélni az elmúlt harminc évben. Nyelvvizsgával is lehet valaki megszólalásra képtelen idegen nyelven. Persze tudjuk, hogy ma már nem egy politikusnak a magyar helyesírás is gondot okoz. Kezdjük az alapoknál, különben az idegen nyelvekkel sem fog menni" – zárta.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)