Ha akarja, ha nem: mostantól bárhol összefuthat a CÖF plakátjaival

Mobilplakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum, hogy harcoljunk a békéért.

2024. május 28., 15:47

Szerző:

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) azért indít mobilplakátkampányt június 8-án, mert szerintük hangsúlyozni kell, hogy a civilek békét akarnak, és június 9-én arról döntünk, hogy a „béke vagy a háború pártján állunk-e” – írja az Index.

Június 8-ig tartó mobilplakátkampányt indított a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) – jelentette be Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora kedden Budapesten.

„A civil lakosság békét akar, mindenáron. Nem engedhetjük, hogy a háborúpártiak győzedelmeskedjenek” – fogalmazott Heizler Norbert a kampány lényegéről, mert szerinte június 9-én nem egyszerűen az Európai Unió (EU) parlamentjének összetételéről döntünk, hanem arról, hogy „az EU vezetői a béke vagy a háború pártján álljanak”.

A koordinátor elmondta, hogy két, plakátokkal és hangosbeszélővel felszerelt teherautójuk egyike vidéken, míg a másik Budapesten járja majd az utakat, „mert a fővárosban zajló események is a békét kell hogy tükrözzék”.

A jelenlegi vezetés mintha egy városon belüli háborút akarna az emberek között – mondta, példaként hozva fel a kerékpárosok és az autósok szembeállítását vagy „azt az anarchiát, ami a közterületeket jellemzi”.

A NAV költségvetési csalás miatt nyomoz a CÖF plakátcégével kapcsolatban

Áprilisban derült ki: tavaly októberben rendelték el a nyomozást, erről Polt Péter adott tájékoztatást.

Miután tavaly szeptemberben a 24.hu megírta, mennyit költött listaáron a CÖF–CÖKA cége, a Kövess minket 2022 Kft. az ellenzéki politikusokat lejárató plakátkampányra, Vadai Ágnes (DK) kérdést nyújtott be a legfőbb ügyésznek arról, honnan volt 1 milliárd forintja a veszteséges cégnek. Polt Péter akkor a kérdést feljelentésként értékelte, megküldte kivizsgálásra a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának – írja a 24.hu.

Nyomoz a NAV a CÖF plakátcége kapcsán

Polt Péter akkor a kérdést feljelentésként értékelte, megküldte kivizsgálásra a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának.

Miután a minap ismét elárasztották a köztereket a cég plakátjai, az rtl.hu próbálta megtudni, az adóhatóság elindította-e a nyomozást. Hiába.

„A feltett kérdésekkel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ.”

Az adóhatóság többet nem árult el, Vadai Ágnes így ismét Polt Pétert kérdezte arról, hogy a korábbi kampány ügyében a feljelentés alapján

  • mikor,
  • milyen hatóság,
  • milyen jogszabályi rendelkezése szerint,
  • milyen jogalapra hivatkozva,
  • tartalmilag milyen érdemi döntést hozott?

Arról is kérdezte a legfőbb ügyészt, hogyha nyomoznak, akkor kivel szemben, milyen bűncselekmény gyanúja miatt.

Polt Péter válaszolt. Közölte, a

NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya költségvetési csalás bűntette miatt rendelte el a nyomozást még tavaly októberben.

A felderítési szakban lévő nyomozást a IX. kerületi ügyészség felügyeli. A legfőbb ügyész emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint a vádhatóság az irányítási jogot csak a vizsgálati szakban, a gyanúsítotti kihallgatás után veheti át.

Mivel a felderítési szakban a legfőbb ügyész sem árulhatott el többet, így nem tudni, hogy az ügyben konkrétan milyen nyomozási cselekmények, bizonyítási eljárási aktusok, fejlemények, vizsgálatok, elemzések történtek, illetve vizsgálják-e az egyelőre ismeretlen költségű új kampány finanszírozását? A DK politikusa kérdésében arra utalt, hogy a háborúpártizó óriásplakátokat ezúttal a dollárbaloldalizók váltották, ráadásul azokat még frissíteni is kellett, amikor az eredeti négy ellenzéki politikus (Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter) közül a Momentum egykori elnökének helyére Magyar Péter került.

(Kiemelt kép: Stefka István újságíró, Fricz Tamás politológus, a CÖF-CÖKA kuratóriumának tagja, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke, Bayer Zsolt szerkesztő-publicista, Széles Gábor nagyvállalkozó és Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője (b-j) a 2024. június 1-re meghirdetett Békemenetről tartott sajtótájékoztatón a Polgárok Házában 2024. május 22-én. MTI/Lakatos Péter)