CIA-jelentés született Orbán kijelentéséről

Orbán ellenfélnek nevezte az Egyesült Államokat, amiről jelentést írt a CIA. A kormány sajtóosztálya egyelőre nem válaszolt az ügyben feltett kérdésekre.

2023. április 11., 17:07

Szerző:

Az Egyesült Államok külföldi hírszerzése, a CIA jelentést írt arról, hogy Orbán Viktor a 2023. február 22-i balatonfüredi Fidesz-frakcióülésen ellenfélnek nevezte a Joe Biden elnök vezette demokrata fehér házi adminisztrációt – derül ki a Washington Post (WP) cikkéből.

A Népszava idézi az amerikai lap beszámolóját. eszerint a kijelentés a február 25-i kihelyezett balatonfüredi frakcióülésen hangzott el.

Bár a CIA az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közlése nyomán kezdett foglalkozni az üggyel, az eredeti forrás valószínűleg a Magyar Nemzet. Ebben írtak arról, hogy a miniszterelnök megnevezte a magyar kormány három fő ellenségét, melyek közül az egyik az Egyesült Államok.

A Washington Post az ügyben elküldte a kérdéseit az Orbán-kormánynak, de eddig kaptak választ – írja a Népszava.

(Kiemelt kép: archív. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP közös frakcióülésén Balatonfüreden 2022. február 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)