Újabb botrány érik: az amerikai hírszerzés magyar politikusokat is lehallgathatott

A The Economist értesülése szerint az amerikai hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyeket is megfigyelt erre lehet következtetni a Pentagonból kiszivárogtatott anyagból.

 

2023. április 11., 11:52

Szerző:

A hetek óta szivárgó titkos dokumentumok azt bizonyítanák, hogy az Egyesült Államok kormány mind a szövetségesei, mind az ellenfelei után egyaránt kémkedik. Az anyagok egy része feltárja, milyen mértékben hallgatja le kulcsfontosságú szövetségeseit, köztük Dél-Koreát, Izraelt és Ukrajnát. Ismertté váltak az ukrán hadsereg gyengeségei, illetve egy tavaszi ellentámadás részletei.

Kedden újabb részleteket közölt minderről a The Economist angol hetilap. Például telefonba telepített „poloskák” segítségével gyűjtötték be a legmagasabban minősített titkos információkat – idézi az Index.

A közelmúlt történetének egyik legjelentősebb, szigorúan titkos amerikai dokumentumokat érintő kiszivárogtatása egy kis internetes csoportban kezdődött még januárban, egy mémeket, vicceket és rasszista kijelentéseket tartalmazó üzenetküldő csatornán – erről a The Wall Street Journal számolt be.

Mindez március elejéig nem is lépett túl a szűk és belterjes Discord csoport keretein, míg meg nem jelent egy másik, nagyobb, a Minecraft számítógépes játékot favorizáló csoportban.

A lap szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az igazságügyi minisztérium most nagy erőkkel keresi a választ arra, hogyan került fel az internetre a többtucatnyi kép, amelyek állítólag titkos dokumentumokat mutatnak.

Az Index hivatkozik a 444.hu diplomáciai forrásaira is, melyek szerint az USA kormánya „új intézkedést tervez Magyarország megbüntetésére, amelyben az is felvetődött, hogy szankciókat vetnek ki befolyásos személyekre”.

(fotó: Gert Altmann via Pixabay)

 

 

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

2024. május 15., 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.