Bűncselekményt követtek el a képviselőket korlátozó biztonságiak, segítségnyújtás elmulasztásáért is vállalniuk kell a felelősséget

2018. december 17., 14:34

Szerző: Herczeg Szonja

- A kérdés elsősorban az, ha az országgyűlési választásokon megválasztott képviselő be akar jutni egy közpénzből működő intézménybe, akkor mit tehet meg vele szemben egy ott dolgozó biztonsági őr és mit nem? - mondta lapunknak Bárdos Judit a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke, jogász.

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Bárdos Judit szerint a biztonsági őrök bűncselekményt követnek el azzal, hogy nem engedik be és korlátozták a képviselők személyi szabadságát. - Ha a kormány elvárja a tüntetőktől a jogszerű magatartást, akkor az általa, alvállalkozóként alkalmazott biztonsági szolgálat embereitől is köteles ugyanezt elvárni.

Bárdos Judit szerint olyan nincs, hogy nem engedik be a rendőröket az épületbe, akiket több ízben is hívtak a képviselők, mivel testi épségüket féltették, veszélyben érezték magukat. - Ilyenkor segítségnyújtás elmulasztása történik, amiért ez esetben a biztonsági szolgálat emberei kell, hogy vállalják a felelősséget.

– A közmédia vagyonőrei, egy magáncég alkalmazottai épp az imént követtek el hivatalos személy elleni erőszakot. Ez hivatalból üldözendő bűncselekmény – mondta korábban lapunknak Nehéz-Posony Márton. A jogász szerint nagyon egyszerű a képlet, azok, akik az MTVA épületében intézkedtek és intézkednek, vagyonőrök. Egy magáncég munkavállalói, akikre egy 2005-ös törvény vonatkozik. Ez a jogszabály egyetlen intézkedést tesz lehetővé ezen vagyonőrök számára, hogy a jogtalanul behatolókat eltávolíthatják az általuk védett intézmény, telephely területéről.