Budapesttől 30 kilométerre van lakása, havi 311 ezer forintot fizet a fővárosi albérletére az Országgyűlés

2018. október 1., 19:15

Szerző:

Eddig a képviselők lakásbérlésre elkölthető maximális összeg 186 ezer forint volt, ám ez jelentősen megemelkedett: a csúcstartó holttversenyben jelenleg az MSZP-s Harangozó Tamás, és a fideszes Böröcz László, mindkettőjüknek havi 311 ezer forintért bérel lakást Budapesten az Országgyűlés Hivatala - írta az Átlátszó. A hírportál szerint óriási különbségek vannak a képviselők által bérelt lakások bérleti díjaiban.

Böröcz László
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Böröcznek nincs saját fővárosi ingatlana, Harangozónak viszont a vagyonnyilatkozata szerint van egy 44 négyzetméteres lakása Veresegyházon, amely mintegy 30 kilométerre van Budapesttől. Az Átlátszó kérdésére, hogy ennek fényében miért van szüksége a fővárosi albérletre, azt írta, amennyiben képviselői munkája és ahhoz kötődő vezetői feladati ellátása miatt késő esti, kora reggeli (például élő TV-szereplés) programja van, a budapesti albérletet veszi igénybe.

Harangozó Tamás
Fotó: MTI/Soós Lajos

Harangozót és Böröczöt Tessely Zoltán (Fidesz) követi a listán, a képviselőnek havi 298 ezer forintért bérelnek lakást. Tesselynek a vagyonnyilatkozata szerint Csabdiban van háza, amely Budapesttől 40 kilométerre fekszik. Ezzel kapcsolatban közölte, az albérlet az évi 50 ezer kilométer autóhasználatot és annak vezetési terheit hivatott csökkenteni, valamint képviselői, bizottsági alelnöki és miniszterelnöki biztosi feladatai ellátását segíti.

2014-ben egyébként az Origo kérdezte meg Tesselytől ugyanezt, akkor az volt a magyarázat, hogy az európai ügyek bizottságának alelnöki posztja miatt van szüksége rá.

Lezsák Sándor (Fidesz) budapesti lakhatása havi 240 ezer forintba kerül, Mátrai Mártáé (Fidesz) havi 235 ezer forintba. Nekik korábban is nagyjából ennyi pénzért béreltek ingatlant, rájuk ugyanis más szabályok vonatkoznak. Egyikük alelnök, másikuk háznagy, így nekik eleve magasabb keret jár.

Több mint 200 ezer forint az albérlete Kovács Zoltánnak (Fidesz, 220 ezer forint) és Szilágyi Györgynek (Jobbik, 210 ezer forint). Érdemben csak Szilágyival tudott beszélni az Átlátszó, a jobbikos képviselő azt mondta,

nincs ráhatása a bérleti díjra, nem ő egyezik meg a főbérlővel, ő csak megjelöl egy ingatlant, és onnantól mindent a hivatal intéz.

Felmérik, megnézik, hogy reális-e a bérleti díj, ők tartják a kapcsolatot a tulajdonossal, ők beszélik meg, és hogyha az értékbecslés és a hivatal ezt megfelelőnek látja, akkor ők a tulajdonossal meg tudnak egyezni a bérleti díjban" – közölte a politikus.

Az Országgyűlés sajtóosztálya közölte, hogy amikor még 186 ezer forint volt a maximum bérleti keret, akkor összesen 509 millió forint ment el a lakások bérlésére. A költések az alábbiak szerint alakultak:

  • 2014. évben 30,9 millió forint
  • 2015. évben 99,3 millió forint
  • 2016. évben 155 millió forint
  • 2017. évben 166 millió forint
  • 2018. 08.09-ig 58,2 millió forint