Budapestre helyezi át székhelyét a KGST egyik bankja

2019. február 5., 14:07

Szerző:

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelyének áthelyezése Magyarországra tovább erősíti Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központi szerepét – hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint Varga Mihály pénzügyminiszter, miután Nyikolaj Koszovval, a nemzetközi pénzintézet elnökével aláírta az erről szóló egyezményt kedden Budapesten.

A pénzügyminiszter kiemelte: a bank székhelyének áthelyezéséről szóló döntés számos előnnyel jár mind a nemzetközi pénzintézet, mind Magyarország számára, kedvező a bank részvényeseinek, ezzel párhuzamosan új lehetőségeket teremt a magyar pénzügyi és gazdasági élet szereplőinek is.

A tárcavezető rámutatott: a bank Magyarországon megnyíló új központjának létrehozásával az NBB hatékonyabban kapcsolódhat be az európai pénzügyi-gazdasági életbe, széleskörű kapcsolatrendszert építhet ki az európai pénzintézetekkel és más nemzetközi fejlesztési bankokkal. Mindezek révén a bank jelentős szereplőjévé válhat a közép-európai beruházásoknak, a vállalati hitelezésnek és így a nemzetközi pénzügyi életnek is – jelezte Varga Mihály.

Budapestre helyezi át székhelyét a Nemzetközi Beruházási B Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke kezet fog a pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodás aláírása után
Fotó: Pénzügyminisztérium

A Moszkvában 1970-ben alapított NBB amúgy a KGST egyik fontos fejlesztési bankja volt, a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Mongol Népköztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság alapította. Magyarország 2000-ben lépett ki a bank nem kellően hatékony, és nem kellően átlátható tevékenysége miatt. 2014-ben aztán az Orbán-kormány kezdeményezte a tagság helyreállítását, amit a bank el is fogadott. 

Ehhez a már korábban befizetett 20 millió euró mellé további 20 milliót kellett befizetni az alaptőkébe. Magyarország így Oroszország és Bulgária mögött a harmadik legnagyobb részvényes a bankban, amelynek további tagjai: Csehország, Szlovákia, Románia, Kuba, Vietnam és Mongólia.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.