Rosszul lettek az emberek egy budapesti üzletben, többeket mentő vitt el

Az eset egy fővárosi üzletben történt, a helyszínre mentő is érkezett. 

2024. augusztus 15., 10:03

Szerző:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint többen is rosszult lettek egy fővárosi lakóház alagsori üzlethelyiségében, a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utcában. A kiérkező tűzoltók rendkívül magas gázkoncentrációt mértek. Négy embert mentő vitt el. 

Forgalmi akadály is kialakult

A híradás szerint a gázszolgáltató szakembereit is a helyszínre hívták. A beavatkozó hatóságok járművei miatt forgalmi akadály alakult ki a Hegedűs Gyula érintett szakaszán, amely a közösségi közlekedési járművek haladását is érintette. 

Kisvárdán ammónia került a levegőbe 

Még áprisilban számoltunk be róla, hogy ammónimérgezés történt eg kisvárdai baromfifeldolgozóban, ahonnan 14 embert szállítottak kórházba. Az érintettek égő, kaparó torokfájdalomra és köhögésre panaszkodtak, őket mentővel szállították a kisvárdai, illetve a nyíregyházi kórház sürgősségi osztályára, többségük más másnap hazamehetett. 

Lakott területre nem volt veszélyes 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  akkor megerősítette a történteket, közölték vélhetően technológiai meghibásodás okozta műszaki hiba miatt áramlott ki az ammónia az üzemben. A kiérkező szakemberek megszüntették a szivárgást, a már kijutott ammóniát vízzel hígították, majd átszellőztették a csarnokot. A gáz, amely súlyos esetben tüdőkárosodást vagy halált is okozhat, lakott területet nem veszélyeztetett. 

Hűtésre használják 

Az ammóniát egyébként általában ipari hűtésre használják, R717 hűtőközegként is ismert. A CFC-kel ellentétben az ammónia nem tartalmaz szenet, és nem üvegházhatású gáz, azonban mérgezőbb és robbanékonyabb, mint a tipikusan ismert CFC-k. Általában az élelmiszeriparban, a sörfőzésben és a szabadidőiparban (jégpályák) fordul elő, de bárhol felhasználhatják, ahol ipari hűtést alkalmaznak. A vegyiparban is gyakori melléktermék, amelyet műtrágyákban használnak fel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook oldala)