Budapest mégsem került a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Egy év múlva újravizsgálják a védett fővárosi helyszíneket.

2021. július 22., 21:03

Szerző:

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökség bizottsága a kínai Fucsou városban ülésező világörökségi bizottsága csütörtökön hozta meg döntését. Egy év múlva újra megvizsgálják a budapesti helyszíneket: a Duna-part látképét, a Budai Várnegyedet és az Andrássy út helyzetét.

Az UNESCO bizottságában a nagy építési projektek, a magas épületek, a zsidónegyedként ismert terület bontási munkálatai és a nem megfelelő fejlesztései, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya és a megnövekedett forgalom kelt aggodalmat.

A Duna-part látképe és a Budai várnegyed 1987-ben került a listára, majd 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára.

(A Liget Budapest projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum 2021. március 22-én. MTI/Balogh Zoltán)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.