Brutálisan megduzzadtak az országos várólisták, tömegével várnak műtétre

A szakértők aggódnak.

2021. szeptember 4., 08:36

Szerző:

Több mint negyvenezerre duzzadt az országos várólisták száma 2021 májusától. Az említett hónaptól számolva közel tízezer beteggel duzzadt meg a várólista, amit a Független Egészségügyi Szakszervezet a kellő egészségügyi dolgozó hiányának, az alulfinanszírozásnak és a koronavírus miatt felhalmozódott feladatoknak könyvel el.  A várólistát teljesítményfinanszírozással és az ügyeleti díjak rendezésével próbálnák megoldani, de sokak szerint ez már késő – derült ki az ATV Híradójából.

Az atv.hu azt írta: idén május óta 9 ezerrel nőtt a műtétre várók száma, ezzel pedig 41 ezer főre emelkedett emelkedett az országos várólista. A legtöbben, mintegy 15 ezer ember szürkehályog műtétre vár, a legnehezebben kardiológiára és reumatológiára lehet időpontot foglalni. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a problémát úgy oldaná meg, hogy teljesítményfinanszírozást alakítana ki és az ügyeleti díjak rendezésével próbálná rövidíteni a várólistákat. A Híradó által megkérdezett szakemberek szerint az elképzelés jó, de már megkésett.

Korszerűsített központi épülete van, parkolóval és új pszichiátriai egységgel bővítetették nemrég. Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint  „Egy ilyen növekvő városnak nagyon jól jön, hogy van egy olyan egészségügyi ellátó intézménye, ami korszerű és megfelel a modern korok kihívásainak”, csakhogy a járóbeteg szakrendelő is azon intézmények egyike, ahol a várólista egyre hosszabb. A legnehezebben kardiológiára és reumatológiára lehet időpontot foglalni.

Azt írták: a jelentős növekedést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a harminc százalékos plusz finanszírozással igyekszik csökkenteni. Lantos Gabriella úgy gondolja, az irány jó, de az intézkedés megkésett.

„A növekedés gyorsulását tudja megállítani, valószínűleg a növekedést nem, de meg kell állítani, mert ez is katasztrofálisan magas szám. Úgyhogy igen ez jó út csak több pénzt kellene beletenni, legalább annyit, hogy 5-10 ezer főre csökkenjen ez a várólista” –  fogalmazott az egészségügyi szakmenedzser.

Korábban írtunk róla, hogy szakdolgozói hiány miatt állt le a működés nyáron az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztályán, és rövid ideig nem működött a Honvédkórház sürgősségi osztálya sem. Erről bővebben itt és itt olvashat. 

(Kiemelt kép: Férfit készülnek kezelni az új Halcyon lineáris gyorsító sugárterápiás berendezéssel, amellyel daganatos betegek terápiás besugárzását végzik az Uzsoki utcai Kórházban 2020. szeptember 1-jén. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.