Brutálisan lehűlt a Balaton, augusztus közepéig frissítő lesz a megmártózás benne

Az elmúlt napok hűvösebb időjárása a Balaton hőmérsékletét is magával rántotta. 

2023. augusztus 6., 16:29

Szerző:

Az Időkép adatai szerint alig több, mitn 20 fokos a Balaton vízének hőmérséklete. Összesítésük szerint a tó hőmérséklete:

  • Balatonfenyvesnél 21,1 °C
  • Balatonkenesénél 22,7 °C
  • Balatonlellén 21,6 °C
  • Gyenesdiásnál pedig 22,3 °C fok.

Összehasonlításképpen, az Adria 25 (Rab), 27 (Šibenik) °C fok hőmérsékletű. 

A Balaton hőmérséklete a nyári forróság idején hőmérséklete akár 26-30 °C-ra is emelkedhet, a víz hőmérséklete sekély mélysége folytán gyorsan követi a levegő hőmérsékletét, amely jellemzően július hónapban a legmagasabb – írja a balcsi.net.

Az elmúlt években a tó legmagasbb agusztusi hőmérséklete 27.8 °C volt 2018 augusztus 10-én, a leghűvösebb ugyanebben a hónapban pedig 22.3 °C fok volt 2016. augusztus 24-én. 

Ahhoz, hogy a Balaton víze újra melegedjen 27-30 °C fokos levegőhőmérséklet kell – jelenleg a 20 °C fokot sem éri el –, amelyre legközelebb a hónap közeépn van kilátás az előrejelzések szerint. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Viharos időjárás miatti hullámverés a Balatonon Fonyódnál 2020. augusztus 5-én Fotó: Michal Fludra/NurPhoto/AFP)

 

 

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.