Brutálisan drágítanak az éttermek

Pedig eddig se volt olcsó.

 

2022. február 15., 08:06

Szerző:

Legalább 10-20 százalékos áremelkedés várható, de egyes számítások szerint akár 50 százalékkal drágulhatnak a vendéglátóhelyek. A Portfolio arról számolt be, hogy az ágazatban egyre súlyosabb a munkaerőhiány, nagyot emelkedtek a bérek, és durván megemelkedtek a nyersayag- és az energiaköltségek is.

Novemberben kezdődött el az ötödik hullám a vendéglátásban, a cégek törölték az évzáró rendezvényeiket. A január és a február pedig hagyományosan gyenge forgalommal jár a vendéglátásban. Amióta az élelmiszerboltokban is lehet SZÉP-kártyával fizetni, az éttermekben mintegy az ötödére estek vissza a SZÉP-kártya költések. Az ágazatban óriási a munkaerő-hiány is, aki tavaly megvált a dolgozóitól, most nagyon nehezen talál új munkaerőt. Lasszóval se lehet fogni szakácsot vagy felszolgálót, és rengeteg dolgozó betegedett meg omikron miatt.

Mivel a rezsicsökkentett vállalkozások kategóriájába az éttermek a legtöbb esetben nem férnek bele, ezért megjelentek a szektorban a minimum háromszorosára, de valahol hatszorosára emelkedő áramárak. Többszöröződnek számukra a földgázárak, és a nyersanyagköltségek pedig szintén elszálltak és várhatóan tovább emelkednek majd. Az ételek készítéséhez fontos primőrzöldségek előállítását sokszor földgázzal fűtött fóliasátrakban végzik a termelők. Az elszálló energiaárak miatt drágábban szállítanak majd, ugyanez igaz a hústermékekre is. Újabban pedig ingadozik ezek mennyisége és minősége is. Előfordul már néha az a képtelen helyzet, hogy egyes nyersanyagokból hiány van, ezért kerülnek le egyes ételek az étlapról – nyilatkozták a szakemberek a Portfolionak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Merész Márton.)