Brüsszelbe rendelte Orbán Viktort az Európai Néppárt vezetése: figyelmeztetik, hogy vannak korlátok, amiket tiszteletben kell tartania

2018. április 29., 15:17

Szerző:

Az Európai Néppárt (EPP) vezetősége május elején tisztázó beszélgetésre akarja hívni Brüsszelbe Orbán Viktor miniszterelnököt — írja a Népszava német lapinformációkra hivatkozva. A Die Welt ugyanis a Der Spiegel értesüléseire hivatkozva (egyik érintett lap online kiadásában sem taltuk a hivatkozott cikket) azt írja, hogy Joseph Daul, az EPP elnöke és Manfred Weber frakcióvezető azt szeretné megtudni a frissen újraválasztott magyar kormányfőtől, hogy folytatni kívánja-e Magyarország átalakítását illiberális demokráciává.

„Vannak korlátok, amelyeket neki (Orbán Viktornak – a szerk.) is tiszteletben kell tartania. És ezt világossá akarjuk tenni a számára”

– idézi a lap Manfred Webert.

Manfred Weber most már tényleg szőnyeg széllére állíthatja Orbán Viktort

A brüsszeli látogatás tényét vasárnap Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke és megerősítette, szerinte azonban a látogatás célja, hogy a miniszterelnök viszonozza Weber márciusi vizitjét. 

Az Európai Néppárt aggódik, hogy a Fidesz április eleji győzelme bebetonozza az „illiberális demokráciát”, amit autoriter kormányzás és erős állam jellemez. Egy évvel az európai parlamenti választások előtt, az EPP vezetősége szeretne ennek véget vetni.

A német lapok információi szerint az Európai Parlament német kereszténydemokrata és keresztényszocilaista képviselői egy strasbourgi összejövetelen komoly aggályaikat fogalmazták meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Az aacheni Sabine Verheyen azt mondta, választói folyamatosan felelősségre vonják azért, hogy a néppárt jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. A brandenburgi Christian Ehler a tudományos kutatókat érintő korlátozásokat tette szóvá. A bajor Markus Ferber pedig arra szólított fel, hogy át kell gondolni a jogállamiságtól elforduló kelet-európai tagállamokkal ápolt viszonyt.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.