A hazaszeretet nem az éppen regnáló kormány szeretetét jelenti – mondta Bródy János, akinek letiltották a darabját

2019. április 13., 14:28

Szerző:

Negyven év után új kislemeze jelent meg Bródy Jánosnak. A 73. születésnapját a minap ünneplő zenész az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt.

A kislemezen az Akit hazája nem szeretett című dal jelent meg. Saját elmondása szerint meghatódott, amikor kezébe fogta a fizikai hanghordozót és hálás a kiadójának, amiért szorgalmazta, hogy bakelit kislemezen is megjelenjen az interneten régóta hallható dal. Bródy leszögezte: nem érzi, hogy ne szeretné őt a hazája.

A hazaszeretet nem az épp regnáló kormány szeretetét jelenti

– jegyezte meg. 

A kislemez másik oldalán a Magyarok közt európai című dal található, amely – amelynek címe József Attila Thomas Mann üdvözlése című verse befejező sorainak parafrázisa.

Fotó: atv.hu

Félreértésnek nevezte, hogy a kislemez címadó dala önmagáról szólna, sokkal inkább az elmúlt száz év azon több százezer magyarjáról, akik joggal érezhették úgy, hogy a szülőföldjük mostohán bánik velük, és

ha életben akarnak maradni, el kell hagyniuk a hazájukat.

Bródy János nemrégiben közölte, hogy elmarad Bulgakov Képmutatók című drámájának a Budapesti Operettszínházban tervezett bemutatója, amelyen Kocsák Tiborral közösen dolgoztak, mert a színház frissen kinevezett igazgatója felmondta a szerződésüket.

Évek óta dolgoznak a darabon, ezért szomorúan vette tudomásul a döntést. Nem tudja, hogy a frissen kinevezett igazgató elképzeléseihez miért nem illett a darab, de könnyen lehet, hogy éppen azért választották őt, mert más elképzelései vannak, mint elődeinek voltak.

Ezzel együtt is reménykednek azonban abban, hogy előbb-utóbb lesz itthon olyan színház, amely alkalmas ennek a nagyszabású musicalnek a színpadra vitelére és vállalja is a bemutatást.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.