BRÉKING – Leállt az ellenzéki előválasztás – kínai hekkerek is gyanúban

Egyes információk szerint kibertámadás lehetett a háttérben.

2021. szeptember 18., 09:55

Szerző:

Információink szerint megbénult az ellenzéki előválasztás szombaton indult voksolása. A szervezők szerint Kínából induló hekkertámadás bénította a meg a rendszert.

Ezzel szemben Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke lapunkkal azt közölte, szó sincs ilyesmiről. Egyszerűen sokan voltak, és több helyen újra kellett indítani a rendszert, ez okozta a leállásokat. 

Ezek szerint, mivel nagy volt a tömeg a szombati nagybevásárlás miatt, ezért akár cekkertámadásról is beszélhetünk.

Frissítés: 10.30. A szervezők indoklás nélkül lemondták Dobrev Klára és Kálmán Olga a szombat kora délutánra tervezett tájékoztatóját a Széll Kálmán térre.

Frissítés: 10.31. Az ugytudjukhogy.hu portál arról számolt be, hogy "Elindult szombaton az ellenzéki előválasztás, de az élesben még soha nem használt informatikai rendszer már a péntek éjjeli tesztelés során bemondta az unalmast. Szombat reggel sikerült elindítani, nyolckor elkezdődött a szavazás, és lassan ugyan, de működött a rendszer kilencig, amikot ismét leállt.

Úgy értesültünk, hogy bár Győrben és Szombathelyen is nagy az érdeklődés, és sokan állnak sorban, egyelőre kevesen tudtak szavazni, a rendszer leállása óta inkább elküldik az érkezőket. Az előválasztás győri lebonyolítói elérték a központi szervezőket, ahonnan azt a választ kapták, hogy szombat tizenegy-tizenkét órára állhat helyre a rendszer."

Közben az Országos Előválasztási Bizottság egy közleményt küldött, amelyben az áll, hogy két órára leáll a rendszer, vagyis 12 óra után lehet újra szavazni, a kiesett időt pótolják.

❗FONTOS❗
Hatalmas siker az előválasztás – két óra leállás az erőforrás-bővítésért
Minden várakozást felülmúlóan nagy számban jelentek meg szombat reggel az előválasztáson szavazni vágyók, ez pedig a magyar demokrácia fontos sikere. A szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére. Az Országos Előválasztási Bizottság a folyamatok áttekintése során úgy döntött, hogy a megfelelő bővítés és a szavazás zavartalansága érdekében két órára felfüggeszti a szavazást. Ebben az időszakban kerül sor a technikai háttér gyors, hatékony és biztonságos kibővítésére.
Köszönjük a változást akarók sokaságának, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a szavazópontokon már a reggeli órákban! Arra kérünk mindenkit, hogy a mai napon, szombaton, 12:00 után térjenek vissza az urnákhoz, és válasszák a számukra legkedvesebb jelölteket!
A leállás során kiesett időt természetesen a szavazás hete alatt pótoljuk.
Országos Előválasztási Bizottság

 

Lapunknak féltucat, az előválasztást lebonyolító választási bizottság - az ország legkülönbözőbb pontjairól - egybehangzóan állította: amikor az informatikai rendszer akadozása miatt felvették a kapcsolatot a központi szervezőkkel, egymástól függetlenül mind azt a tájékoztatást kapták, hogy Kínából induló hekkertámadás állhat az összeomlás mögött.

 

(Kiemelt kép: ellenzéki előválasztás első napja, Budapest 3-as és 4-es szavazókörzet, Széll Kálmán tér, 168 / Dimény András)