Botlatókövek miatt esett egymásnak Tóth Csaba és Várnai László

Zugló országgyűlési képviselője szerint Várnai illetéktelenül vitte el a Róna utcából a kihelyezett botlatóköveket, Várnai László viszont azt állítja, lakossági bejelentés alapján cselekedett, a kövek megőrzéséről pedig tájékoztatta az illetékeseket.

2021. május 11., 10:41

Szerző:

Az önkormányzatoknak kompenzációból nem részesül Zugló, emiatt sok beruházás és felújítás elmarad - mondta Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

A korábbi várakozásokkal ellentétben nem jelentette be vasárnap Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét a Magyar Szocialista Párt. Tóth Csaba korábban úgy nyilatkozott a KeljfelJancsiban, hogy amint az MSZP bemutatja miniszterelnök-jelöltjét, az egyéni jelölteket is bejelentik - ezzel ellentétben viszont már több helyen is nyilvánosságra hozták a jelöltjük kilétét. 

Zugló a többi budapesti kerülethez hasonlóan nem részesült a múlt héten bejelentett, önkormányzatoknak járó kompenzációs pénzekből. Ezzel kapcsolatban Horváth Csaba polgármesterrel csütörtökön tartanak majd közös sajtótájékoztatót - mondta Tóth Csaba. Hozzátette: bízott benne az önkormányzat, hogy kapnak pénzt a kompenzációból - ezzel a költségvetésben is kalkuláltak -, ami miatt sok pénz hiányzik a költségvetésből. Sok fejlesztés, beruházás sorsa kérdésessé vált Tóth Csaba szerint, többek közt a járda- és útfelújítások is elmaradnak idén.

Botrány lett a botlókövekből

A múlt hét folyamán furcsa bejelentést tett Tóth Csaba a Facebook-oldalán, amikor is azt írta, a Róna utcából eltűnt kettő darab botlókő, amelyet Horváth Csabával közösen helyeztek el korábban a 121-es számnál lévő épületnél. Tóth Csaba szerint valaki, arra hivatkozva, hogy az önkormányzattól jött, elvitte ezeket. Később kiderült, hogy Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője volt az.

Az országgyűlési képviselő kijelentése után Fiala János felhívta Várnai Lászlót is, aki elmondta, valóban ő tette, azonban a körülmények teljesen mások voltak, mint ahogy azt a szocialista politikus lefestette. Kifejtette: két hete kapott lakossági bejelentést, miszerint két botlókő a helyszínen maradt a bontási munkálatok után a Róna utcában. A helyi lakos megkeresésére az önkormányzati szervek nem küldtek választ, ezután döntött úgy Várnai, hogy megőrzi ezeket a köveket. Erről a kivitelezés építésvezetőjével is egyeztetett, és megbeszélték, hogy amint az aszfaltozás lezajlott, visszajuttatja a kockákat.

A Civil Zugló Egyesület képviselője elmondása szerint erre a tegnapi nap folyamán sor került, a Róna utca 121. elé visszarakták a köveket. Várnai szerint Tóth pontosan tudta, hogy nála vannak ezek a botlókövek, és ennek tudatában kezdett el úgy kommunikálni, mintha ellopták volna. Hozzátette: magyarázatát többször is próbálta eljuttatni a képviselő bejegyzései alá, azonban azokat mindig letörölték. Várnai szerint ez csak az újabb, személye ellen irányuló lejáratókampány része, Tóth Csaba viszont ragaszkodott álláspontjához, miszerint Várnai illetéktelenül vitte el a botlóköveket.

(Kiemelt kép: MTI | Kovács Attila)