Borzasztó számok: ennyi kilakoltatás történt idén az országban, havonta pedig ezrek hagyják el önként otthonukat

2018. november 14., 10:26

Szerző:

Csak idén 2405 kilakoltatás történt Magyarországon – derült ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által közzétett adatokból. A kilakoltatási moratórium májusi feloldását követően mintegy 2000 végrehajtás zajlott le, vagyis lényegében fél év alatt – a fűtési szezonon kívül – lakoltatták ki az érintettek többségét.

A lakóingatlanok sikeres árverését követően 601 esetben, birtokbaadási eljárással történt végrehajtás, lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt 191, önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt 38, bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően 7, a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során pedig 82 kilakoltatás zajlott le.

Fotó: MTI/Varga György

A 2018-as számok egyelőre nem kirívóak, ugyanis 2017-ben 3667, míg 2016-ban 3474 kilakoltatás történt az országban. A Széchenyi Hitelszövetség elnöke azonban azt nyilatkozta az ATV-nek: az adatok csak a rendőri erővel történő kilakoltatásokat foglalják magukba.

Barabás Gyula hozzátette: „Ezen kívül még ugye van ott, ahol önként hagyta el az ingatlanát a hiteladós. Ezek nem tartoznak ebbe a kilakoltatásban nevesített eljárásba, és ezeknek a száma azért ennél jóval magasabb, azt kell mondani, hogy havonta körülbelül 4-4500 otthonvesztésről beszélhetünk jelen pillanatban, ami körülbelül 10 ezer ember érinthet”.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.