Bomba Veszprémben - lezárták a belvárost

Megkezdték a Veszprém belvárosában előkerült második világháborús légibomba hatástalanítását a Magyar Honvédség tűzszerészei kedd délelőtt.

2022. augusztus 9., 10:34

Szerző:

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: mintegy 500 méter sugarú körön belül mindenki elhagyta otthonát, munkahelyét. 

A rendőrség lezárta a kijelölt területet, a tűzszerészek pedig megkezdték az 500 kilogrammos szovjet légibomba hatástalanítását az Egyetem utcában. A robbanótestet orr- és fenékgyújtó szerkezettel látták el, amelyet el kell távolítani a légibomba biztonságos kiemeléséhez és szállításához – tette hozzá. 

Máté Alexandra hadnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek 10 óra után elmondta, mindenki elhagyta a lezárt területet, amelynek kiürítésében mintegy száz rendőr vett részt. Hozzátette: mindenki együttműködő volt. 

A szóvivő elmondta azt is, hogy a lezárás mintegy 30 utcát érint, ahol csaknem 700 ember lakik, de összesen mintegy ezer embernek kellett elhagynia otthonát, munkahelyét. 

A múlt héten földmunkálatok közben egy második világháborús 500 kilogrammos bombát találtak Veszprémben az Egyetem utcában. Mivel a bombát az elszállítást megelőzően hatástalanítani kell, a Magyar Honvédség tűzszerészeinek munkája idejére a robbanótest felfedezési helyétől mintegy 500 méter sugarú körben a rendőrség kiürítette és lezárta a városrészt. 

A biztonsági zárás a Nárcisz, a Hóvirág, az Egyetem, a Móricz Zsigmond, a József Attila, a Kádár, az Iskola, az Óvári Ferenc, a Brusznyai, a Kórház, a Kossuth és a Flórián utca, a Csermák lépcső, a Komakút és a Megyeház tér, az Erzsébet sétány és a Mártírok útja több ingatlanára, köztük a húszemeletesre is vonatkozik. A lezárás több intézményt is érint: a Csolnoky Ferenc kórházat és rendelőintézetét, a Pannon Egyetemet, a megyeházát, a Petőfi Színházat, a Hangvillát, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Laczkó Dezső Múzeumot, valamint a Mártírok útjai temetőt. 

A Csolnoky Ferenc kórház közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az intézménynek csak bizonyos egységeit érinti a kiürítés, ezt a betegek épületeken belüli áthelyezésével megoldják. A kórházban hétfőre és keddre látogatási tilalmat, valamint felvételi zárlatot vezettek be valamennyi osztályra, illetve kedden az oltópont és minden szakrendelés is zárva lesz – tették hozzá. 

A Veszprém Megyei Kormányhivatal honlapján azt közölte, hogy kedden a Megyeház téri, Komakút téri, valamint Egyetem utca 17 alatti szervezeti egységeikben szünetel az ügyfélfogadás. 

A hatástalanítás idejére kedd reggel hat órától a veszprémi önkormányzat befogadási helyeket hozott létre a Pannon Egyetem Polinszky-teremében, a Lovassy László Gimnáziumban és a Kossuth Lajos Általános iskolában.

(A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának, valamint Gazdaságtudományi Karának épületei az Egyetem út mentén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.