Karácsony Gergely: a BKV feltalálta az önmegvilágító fényvillamost

A BKV szakemberei megoldották, hogy többletenergia fogyasztás nélkül tudják kivilágítani a villamost, így bár díszfények nincsenek, fényvillamos idén is jár a fővárosban.

2022. december 18., 14:53

Szerző:

Annak ellenére, hogy Budapesten nincsenek díszfények az idén, mert az Önkormányzat ott spórol, ahol tud annak érdekében, hogy fenntartsa a város működőképességét, a BKV okos megoldással mégis lehetővé tette, hogy legyen fényvillamos – írja Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook oldalán. 

A BKV szakemberei kidolgozták azt az eljárást, ami a villamos mozgási energiáját alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van a led-világításra plusz energia és többletköltség nélkül. Az ötlethez az inspirációt Őrsi Gergely polgármester ötlete adta: a II. kerületben biciklit kötöttek a karácsonyfa fényeire, így a vállalkozó kedvűek saját maguk tudják fénybe borítani a fát. 

Karácsony Gergely hozzátette: „Igazán kár lenne mindenben politikát, meg szimbolikus jelentést keresni, de ez mégiscsak olyan újítás, ami utal Budapest céljára, amiből nem engedünk: az évtized végére meg kell teremteni a város energiafüggetlenségét, azt, hogy a városi közszolgáltatások a városban megtermelt energiából működjenek.”

(Kiemelt képünk: A budapesti önmegvilágító fényvillamos 2022. decemberében. Fotó: Karácsony Gergely Facebook)

 

 

 

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.