Beütött a sperma krach Magyarországon?

Itthon a gyermekre vágyó párok közel 15 százaléka küzd meddőségi problémákkal.

2022. február 10., 12:40

Szerző:

Ma Magyarországon a gyermekre vágyó párok körülbelül 10-15 százaléka küzd meddőségi problémákkal. Ezt még mindig elsősorban a nők gondjának tartják, pedig az esetek nagyjából felénél a férfiaknál van a baj, írja a napidoktor.hu.

Ha egy párnak egy év védekezés nélküli, rendszeres szexuális élet mellett sem fogan gyermeke, akkor beszélünk meddőségi problémáról. A meddőség meglehetősen sokakat érint: az Egyesült Államokban például minden nyolcadik gyereket tervező pár küzd vele. Magyarországon körülbelül 300 000-re tehető a fogantatással küzdő párok száma. Orvosi beavatkozás segítségével évente körülbelül 4000 gyermek fogan meg és jön a világra, ez a teljes születésszám 4-5 százaléka. Az orvostudomány fejlődése ellenére azonban a meddő párok negyede gyermektelen marad”

– mondta a lapnak Dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont Privát Urológiai Osztályának vezető urológus főorvosa, aki a következő okokat jelölte meg a férfi terméketlenség főbb, életmódbeli okainak:

  • dohányzás
  • kábítószerfogyasztás
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • tartós stressz
  • egészségtelen étkezés
  • elhízás
  • mozgásszegény életmód
  • egyes gyógyszerek rendszeres szedése.
„A férfiak egészségtudatosabb életmóddal sokat tehetnek azért, hogy általános egészségi állapotukat szinten tartsák, ami így a spermiumok termelésére is pozitív hatással lehet. Fontos, hogy ügyeljenek a normál testsúly megtartására, rendszeresen sportoljanak, egészségesen étkezzenek, felhagyjanak a dohányzással, kevés alkoholt fogyasszanak csak (vagy egyáltalán nem igyanak) és lehetőleg kerüljék a tartós stresszt. Aki emellett figyel arra is, hogy lazább alsóruházatot hordjon és elkerülje, hogy a herék időről-időre túlmelegedjenek, az máris sokat tett a spermiumok egészségéért, és ezzel együtt a termékenységéért”

– nyilatkozta a szakember.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

 

 

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.