Betiltaná a kóservágást a Mi Hazánk

A rituális állatvágások betiltását kezdeményezi a közeljövőben a Mi Hazánk Mozgalom egyik parlamenti képviselője.

2022. november 7., 13:40

Szerző:

Hétfői sajtótájékoztatóján Szabadi István azzal érvelt: sem a kóser, sem a halal vágás előtt nem kábítják el az állatokat, amivel indokolatlanul okoznak nekik felesleges szenvedést. 

Hozzátette: a közeljövőben benyújtandó kezdeményezése illeszkedik az európai szabályozáshoz és joggyakorlathoz, hiszen több államban – így Belgiumban, Dániában, Norvégiában, Svájcban, Svédországban és Szlovéniában – is érvényben van hasonló korlátozás. 

Az európai bírósági gyakorlat is rendelkezik arról, hogy a rituális vágások tilalmazása nem jelenti a vallásszabadsághoz való jog megsértését - jelentette ki a képviselő. 

Csott Károly, a Mi Hazánk állatvédelmi kabinetjének elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta. pártjuk alapítása óta tesz a környezet- és az álaltvédelemért, elítélik az állatkínzást és letöltendő börtönbüntetést követelnek az ezt elkövetőknek. 

A haszonállatok levágása csakis méltón, kíméletesen, az állatnak a lehető legkevesebb fájdalmat és szenvedést okozva történhet – fogalmazott a politikus.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kóser fagyasztott pulykák egy élelmiszerboltban Torontóban 2021. június 24-én. Fotó: Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto/AFP)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.