Betiltanák a harangszót egy vasi községben

Aláírást gyűjtenek a harangjáték ellen Toronyban.

 

2021. október 3., 06:44

Szerző:

Lavinát indított el a balatonberényi harangszó betiltása: most a vasi Torony község néhány lakosa lázadt fel amiatt. A megyés püspökhöz fordultak, mert elmondásuk szerint zavarja őket a harangjáték.

A templomban 2012 óta 8 óra és 20 óra között óránként, az időt jelző harangszó után szólal meg a harangjáték. Nem mindig ugyanaz: a 132-féle dallam közül általában mindig a liturgikus időszaknak megfelelő – írta a Vaol.

A toronyi templom harangjátékát Perger Gyula plébános közbenjárására szerelték fel évekkel ezelőtt. Eddig semmiféle panasz nem érkezett azzal kapcsolatosan, hogy bárkit is zavarna a pihenésben. Néhány hete azonban Kovács György polgármester tudomására jutott: a faluban aláírásgyűjtés kezdődött annak érdekében, hogy ezt a harangjátékot szüntessék meg, pedig néhány lakos kivételével a település megelégedésére, örömére működik. A polgármester úgy véli a katolikus hagyományok fontosak a falu hitélete szempontjából, ezért azt szeretné, hogy a harangjáték változatlan módon, ugyanilyen rendszerességgel megmaradjon.

 

(Kiemelt képünk illusztráció)