Beer Miklós: Bese Gergő ügye a katolikus egyház közös felelőssége

Beer Miklós egykori váci püspök bocsánatot kért Bese Gergő melegpornóbotránya miatt, egyúttal kijelentette, hogy a volt plébános ügyét a katolikus egyház közös felelősségének tartja.

2024. szeptember 24., 11:01

Szerző:

Beer Miklós nyugalmazott váci püspök szerint a Bese Gergő ügye a katolikus egyház közös felelőssége, emellett úgy gondolja, hogy a paphiány oda vezetett, hogy az egyház nem figyel megfelelően az alkalmasság kritériumaira, míg a papok eltartási szerződések révén történő magánvagyon-gyarapodása ellen könnyen felléphetnének az egyházi vezetők – írja a Magyar Hang.

Beer Miklós emellett bocsánatot kért mindazoktól, akik megbotránkoztak és akiknek fájdalmat okoztak a Bese Gergővel történtek. Arról is beszélt, hogy szerinte a papok magánvagyon-gyarapodásán sokat segítene, ha szabályként bevezetnék, hogy eltartási szerződést csakis püspöki beleegyezéssel köthet egy pap, hiszen „az egyház hiteléről van szó”. 

A lap megkereste Bábel Balázs kalocsai érseket is, aki azt üzente: a papság a szerzetesekkel ellentétben nem tesz szegénységi fogadalmat.

Mit takar a Bese Gergő-ügy?

Ahogyan azt korábban a 168.hu is megírta, a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta egy akta, amely azt hivatott bizonyítani, hogy Bese Gergő dunavecsei plébános melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. Az Apostoli Nunciatúra elismerte: értesült a papot érintő súlyos vádakról, ezeket továbbították a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének, az ottani érsek jár el az ügyben. A kormányközeli források szerint az ügy a „A Szájer-történethez mérhető, csak annál is durvább”.

De kicsoda Bese Gergő? 

Erre röviden a válasz: a Fidesz egykori sztárpapja. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a volt egyházi személyiség mellett, hiszen az éveken át kettős életet élő Bese nevéhez több minden fűződik. Többek között ő volt az, aki 

  • megszentelte Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita kolostort, a Pesti Srácok és a Megafon irodáit;
  • rendre fellépett az úgynevezett LMBTQ-propaganda ellen;
  • a papi hivatást hátrahagyó, majd coming outoló Hodász Andrást kritizálta;
  • vendége volt a kormánypárti eredményváró rendezvényeknek és Orbán Viktor évértékelőinek, minden esetben szigorúan reverendában,
  • a 2022-es választási kampány idején templomban kampányolt a Fidesz-KDNP mellett. 

Mit gondol Bese Gergő a saját botrányáról?

A titulusától megfosztott plébános szerint nem véletlen, ami vele történt. Azt gondolja továbbá, hogy tőrbe csalták, naivságát kihasználták. A botrány kirobbanása után a TikTokon közzé tett egy videót, amiben közli, hogy a továbbiakban csak simán Gergőként szeretné közelebb vinni az embereket Istenhez. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)