Az Orbán-kormány fékezi a béremelést, a munkáltatók a rabszolgatörvénnyel is trükköznek

2019. október 30., 12:40

Szerző:

Újra kellene tárgyalni a kormánnyal kötött kétéves bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) szerint, mert az alacsony bérű munkavállalók csak leszakadnak az átlagos, vagy annál jobb keresetűektől – írja a 24.hu. Az MSzSz a tagszervezeteivel készített felmérése szerint míg országos átlagban 10,5 százalékos a béremelkedés, egy nagyon széles rétegben, az alacsony keresetűeknél a növekedés 4-8 százalék között alakult.

Az 500 ezer forint feletti jövedelmű munkavállalók bőven ki tudtak alkudni 10 százalék feletti fizetésemeléseket, a szerényebb jövedelműek viszont elsősorban a kormány intézkedéseire számíthatnak.

A minimálbért és garantált bérminimumot a kormány a bérmegállapodás szerint csak 8 százalékkal növelte, tehát tovább mélyült a szakadék a keresetekben a társadalom szegényebb és gazdagabb fele között. A munkáltatók is csak a kötelező mértékkel emelik a fizetéseket a szerényebb keresetűeknél, ugyanis ezek a munkavállalók kevésbé rugalmasak a munkaerőpiacon, vagyis nem kell tartani attól, hogy továbbállnak, ahol jobb körülményeket találnak.

Fotó: Facebbok

Az MSzSz elnöke, Kordás László elmondta, 

felméréseik szerint a rabszolgatörvényt sok cég alkalmazza.

Tapasztalatuk azt mutatják, hogy a túlóráztatást sok cégnél bújtatott módon intézik, megkerülve a törvényi rendelkezéseket, melyek eddig is inkább a munkáltatóknak kedveztek. Azonban a cégek a kevés munkaügyi ellenőr miatt bátrabbak és nem tartanak bírságoktól.

– Közeledik a rabszolgatörvény elleni tüntetés egyéves évfordulója, december 8. Nem riadunk vissza attól, hogy újabb tüntetéshullámot szervezzünk

– fogalmazott a szakszervezeti vezető, hogy milyen eszközökkel kényszerítenék ki a minimálbér és szakképzett bérminimum emelését. Kordás szerint egyébként az alulról indukált bérfeszültség ugyanúgy hasznos a magasabb keresetűeknek is, mert az elindítja az ő fizetésük emelését is – utalt ezzel arra, hogy a szélesebb társadalomnak is érdeke a kezdeményezés mögé állni.

12:18

Csütörtök estig a legtöbb – akár öt millimétert is meghaladó – ónos csapadékra a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hozzátették: éjszaka, ahogy enyhül az idő, egyre északkeletebbre, Borsod irányába tolódik az ónos csapadékkal érintett terület.

12:12

Az autopalyamatrica.hu adatai szerint a vármegyei matricák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, amely leginkább annak köszönhető, hogy a 10 napos matrica arányaiban jobban drágult az elmúlt években.

12:09

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője, Donath Anna, a Momentum EP-listavezetője és Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Momentum Mozgalom Karácsony Gergelyt támogatja a jövő évi főpolgármester-választáson.

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.