Természetközeli erdőgazdálkodás, mint a jövő kulcsa

A Pilis újra sok állatfajnak ad otthont.

2021. október 11., 07:37

Szerző:

A vadon élő állatok az erdei ökoszisztéma nélkülözhetetlen szereplői – hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő. A természetközeli erdőgazdálkodás eredményeként sikerült kialakítani egy olyan élőhelyi sokszínűséget, ami biztosítja az erdei fauna számára a kedvező életfeltételeket és egyúttal azt, hogy az így kezelt erdők biodiverzitása, a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenállóképessége növekedjen és tartósan fennmaradjon – emeli ki a Berek.

Mint ahogy azt írják, számos fokozottan védett faj tér vissza a Pilisi Parkerdő területére, ez pedig nem lehet véletlen. „A fekete gólya rendszeres visszatérése Visegrád környékére csakúgy, mint a rétisas fészekrakása Pilismarót közelében, világos bizonyíték. Bizonyíték arra, hogy Pilisi Parkerdő területe a természetközeli erdőgazdálkodás eredményeként kedvező élőhely a fokozottan védett fajok számára is” – írja a Berek. Így tehát a természetközeli erdőgazdálkodás nélkülözhetetlen hazánkban.

Az erdőgazdaság által kezelt erdők számos állatfajnak adnak újra otthont:

a Budai-hegységben néhány éve feltűnt a vadmacska, a Pilisi Parkerdőben gazdag denevérfauna él. A Visegrádi-hegységben és a Pilisben megtelepedett a mocsári teknős.

A vizes élőhelyek védelmét szolgáló program a Pilisben és Visegrádi-hegységben található. Több, mint 100 erdei kistó rehabilitációjával nem csak a klímvadélemben fontos vízvisszatartást segíti, hanem az itteni gazdag állatviláguk fennmaradását is. Hiszen ezek a vizes élőhelyek a fekete gólya táplálékát jelentő kétéltűek, valamint a hüllők kedvelt lakóhelyei – mondja a Berek.

Hogyan lehet ezt megőrizni és fenntartani? 

Az erdő védelmét, az ökológiai rendszer egyensúlyát segítik a Pilisi Parkerdő Zrt. madárvédelmi programja keretében létesített, különböző méretű és elhelyezésű odukat tartalmazó telepek. Ezek a rágcsálókra vadászó bagolyfélék mellett a hernyókat, rovarokat pusztító énekesmadaraknak, de mókusoknak, fokozottan védett peléknek, sőt, poszméheknek is lakóhelyet nyújtanak.

Az erdő védelmét, az ökológiai rendszer egyensúlyát segíti a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal, hogy különböző méretű és elhelyezésű odukat tartalmazó telepeket tart fenn, amik nem csak a madaraknak adnak otthont, hanem a mókusoknak, fokozottan védett peléknek, sőt, poszméheknek is lakóhelyet nyújtanak. 

„Az elmúlt évtizedekben úgy alakítottuk át az erdők kezelését, hogy az erdőállományok szerkezete minél természetközelibb legyen, táji léptékben biztosítsuk a biodiverzitást. A Pilis és a Visegrádi-hegység erdeinek közel 18 százalékát kivontuk az aktív faanyag-termelésből, így idővel másodlagos őserdővé alakulnak. A Pilisi Parkerdőben található Magyarország legnagyobb örökerdő-üzemmódú területe, közel 8000 hektár, amelynek állományszerkezete szintén az őserdőkéhez hasonlóvá válik. Az így létrejött élőhelyi sokszínűség az alapja és feltétele a változatos fauna kialakulásának, amely az erdők fennmaradásához, tartós ökológiai egyensúlyához járul hozzá”

–  mondta Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő vezérigazgató-helyettese.

(Kiemelt kép: Magyarország, Csongrád, Kiskunsági Nemzeti Park, Pusztaszer, fekete gólya, szürke gém. Fotó: DENIS-HUOT Michel / hemis.fr / Hemis via AFP.)

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.