Belháború emészti az ellenzéki összefogást Miskolcon

A vita egyelőre a színfalak mögött zajlik. 

2021. július 8., 10:45

Szerző:

A miskolci ellenzéki összefogás frakciójának három képviselője nem jelent meg június 30-án, a nyolc hónap szünet után megtartott közgyűlésen, ezért két fontos rendeletmódosítás során sem volt többsége a Velünk a Város frakciónak: az ingatlangazdálkodási stratégia kidolgozása mellett egy új lakásrendeletre is javaslatot tettek. A HVG szerint ez annak jele, komoly válságban szenved a helyi ellenzéki összefogás, amit egyenlőre Veres Pál polgármester úgy akar a színfalak mögött megoldani, hogy a Fidesz–KDNP–re próbálja kenni a dolgot. A kormánypárti frakció politikai vicc kategóriáról beszél. 

Veres Pál polgármester frakciója azzal vesztette el a rendeletalkotáshoz szükséges többséget, hogy Mokrai Mihály és két DK-s képviselő, Borkuti László, valamint Hegedűs Andrea bejelentette, saját frakciót alapítanak. A korábban a párt megyei elnökségéért is indult Mokrait emiatt ki is zárta az MSZP. Ez még nem jelentette volna automatikusan az összefogás szétesését, hiszen a Jobbiknak is létezik frakciócsoportja a közgyűlésben, az viszont már egyértelműbb jel, hogy ez a három képviselő inkább rendeletképtelen helyzetbe sodorta a frakcióját. 

A frakció egyelőre nem akar nyílt háborút a javaslatokat megpuccsoló DK-sokkal, ezért a Fidesz–KDNP képviselőire akarják ráverni a dolgot: Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője a közgyűlés másnapján arra kérte a kormánypárti képviselőket, vegyék fel a konstruktív ellenzéki szerepet. Ők azonban nem mentek bele ebbe a játékba, Szopkó Tibor alpolgármester úgy kommentálta az ügyet, hogy a Fidesz nemet mondott a miskolci fiatalok lakáshoz jutásához. 

Ez mindössze annyiban igaz, hogy a kormánypárti képviselőkről már korábban is lehetett tudni, hogy elutasítják az ellenzéki városvezetés javaslatát. A miskolci Fidesz ki is húzta magát a felelősség alól, és Facebookon közölték, hogy ha Veres Pál frakciótársai ellátogattak volna a közgyűlésre szavazni, akkor nem buktak volna el ezek a javaslatok.

„A politikai vicc kategóriája, hogy a város polgármestere az ellenzékkel akarja megszavaztatni a rendeleteit, ugyanis akkor nem értjük, hogy mire van a saját frakciója?”

– mondta a Boonnak Hollósy András, a Fidesz–KDNP frakció szóvivője, aki szerint a rendelet valójában nem a fiatalokat segíti, hanem családok ezreit sarcolja meg.

(Kiemelt kép: Veres Pál (Függetlenek SZIVE-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város) polgármester beszédet mond a Házgyár, az acélszerkezetes házgyártó- és szerelőcsarnok átadásán Miskolcon 2021. június 9-én. Fotó:Vajda János / MTI)

Tegnap 16:01

A mediterrán térségtől Közép-Európán át Finnországig anticiklon alakítja az időjárást, így alapvetően napos, száraz idő a jellemző.