Újabb DK-közeli politikusokat zárhatnak ki az MSZP-ből

Az egyiküknek az a bűne, hogy túl sokat posztolt Dobrev Kláráról a Facebookon.

2021. június 25., 16:13

Szerző:

Három veterán szocialista politikus pártból való kizárásáról is dönthet pénteken az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa – értesült az atv.hu. A komlói Szakács László, a hajdú-bihari Juhászné Lévai Katalin és a miskolci Mokrai Mihály egyaránt megerősítették a lap értesüléseit.

Szakács László a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában, csütörtökön azt mondta: arról értesítette pártja vezetése, hogy pénteken a párt Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa dönteni fog a pártból történő esetleges kizárásáról, amire az MSZP országos elnöksége is javaslatot tett. Szakács szerint a vele szemben megfogalmazott vádak között szerepel a múlt héten az Egyenes Beszédben elhangzott nyilatkozata is, amelyben bejelentette MSZP-tagsága felfüggesztését, és úgy nyilatkozott, hogy ha úgy adódik, elfogadja más „demokratikus ellenzéki” párt jelölését az előválasztáson, hogy legyőzze Hoppál Pétert, a Fidesz jelöltjét.

Szintén dönthet az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa Juhászné Lévai Katalin kizárásáról is. A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés egykori elnöke egészen 2020 őszéig az MSZP hajdú-bihari választmányát is vezette. A 32 éve MSZP-tag Juhászné Lévai Katalin arról is beszélt, hogy a vele szembeni vádak között szerepel, hogy saját Facebook-oldalán többször osztott meg a DK-ról és Dobrev Kláráról eseményeket és posztokat, mint az MSZP-ről szólókat. Ezzel kapcsolatban Juhászné Lévai Katalin azt mondta: ő az ellenzék tevékenységével kapcsolatos híreket kívánt eljuttatni követőihez, és „aki többet dolgozik, arról többet tud megosztani”. Hozzátette: az etikai és fegyelmi ügyek tanácsa pénteken online meghallgatást tart az ügyében, amelyen feltett szándéka rész venni, mert „van véleménye az ügyről”, bár úgy látja: „meg van írva az ítélet, mint Pelikán elvtárs esetében”.

Pénteken tárgyalhatja az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa a volt miskolci alpolgármester Mokrai Mihály ügyét is, aki eddig az ellenzéki pártokat összefogó Velünk a város elnevezésű frakción belül működő MSZP-képviselőcsoportban politizált a közgyűlésben, de nemrég pártja miskolci elnökségi ülésén bejelentette, hogy a testület két DK-s képviselőjével új képviselőcsoportot alapított. Mokrai Mihály szerint az MSZP a legutolsó tisztújításon „letért a törvényes és etikus útról", ő a pártban „a demokrácia szagát sem érzi", ő maga viszont úgy látja magát, hogy „marad baloldali, tisztességes és demokrata”.

(Kiemelt kép: Szakács László, az MSZP elnökhelyettese (b) és Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, képviselőjelölt az MSZP-Párbeszéd Szavazz Európára című kampányzáró sajtótájékoztatóján Budapesten, a Clark Ádám téren 2019. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.