Tragédia a benzinkúton – Erre a fontos dologra hívják fel a figyelmet a gyermekmentők

Ne próbáljuk meg hiedelmek alapján kezelni azt, akinek életveszélyes ételallergiás rohama van! 

2022. január 20., 16:50

Szerző:

Tragédiával végződött az a heroikus küzdelem, amit egy hét éves kisfiú életéért vívott a Magyar Gyermekmentő Alapítvány. A szervezet csütörtökön írta le közösségi oldalán, hogy a mogyoróallergiás kisfiú vélhetően az iskolában evett mogyorót is tartalmazó tortát. A tortát egy szülinapra hozta be a kisfiú osztálytársa Fóton. A gyerek azonnal rosszul lett, hánynia kellett, az iskola pedig hívta a szülőket.

A tragikus sorsú gyerek végül kritikus állapotba került az egyik helyi benzinkút közelében, miközben édesanyja orvoshoz szállította. Később derült ki, hogy már nem tudták megmenteni a mentők az életét. A gyermekmentő alapítvány csütörtöki posztjában osztotta meg a tragédia körülményeit.

„Ez válthatott ki életveszélyes, úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakciót, mely akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet” – írta a szervezet.  A Magyar Gyermekmentő Alapítvány azt is közölte, téves az a közhiedelem, hogy a kalcium segíthet az allergiás reakciók esetén:

„… a KALCIUM NEM használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén!" 

– olvasható a posztban, ami így folytatódik: „Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló toll ( Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni” – írta a Magyar Gyermekmentő Alapítvány a Facebook posztjában, amely azt hangsúlyozza, az adrenalin a megfelelő terápia anafilaxiában, azaz életveszélyes, nagyon súlyos allergiás reakció esetén.

(Kiemelt kép: Magyar Gyermekmentő Alapítvány hivatalos Facebook-oldala)