Békét és szabadságot követeltek az iskolák számára: elkészült az oktatási minimum

2018. január 28., 14:43

Szerző:

Tanárok és diákok, szülők, állampolgárok, idősek és fiatalok. Civilek és szakszervezetek, hivatalosan és hívatlanul. Szakértők és laikusok, pedagógusok, technikai dolgozók, megalázottak és megcsúfoltak – őket mind várják ma délután 3 órára a fővárosi Kossuth térre, az Országház elé.

A Tanítanék Mozgalom szervezésében ugyanis a korábbi kockás inges demonstrációkat is szervező pedagógusok utcára vonulnak, hogy kifejezzék szimpátiájukat és szolidaritásukat a múlt héten tüntető diáksággal, valamint hogy maguk is tiltakozzanak a kormány oktatásellenes politikai intézkedései miatt. Felhívásuk szerint békét akarnak: „Elég volt az iskolák militarizálásából, a hazug propagandából, gyermekeink lelkének mérgezéséből."

„Szabadságot akarunk! Elég volt a megfélemlítésből, az előre gyártott válaszokból, a tiltásokból, a korszerűtlen és megterhelő iskolákból, gyermekeink szellemének megrontásából."

A tüntetés hamarosan kezdetét veszi, a demonstrációhoz hivatalosan is csatlakozott a Diákszolidaritás Akció, a Független Diákparlament, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, valamint a Szülői Hang.

14:45

A 168 Óra helyszíni tudósítója szerint a Kossuth téri színpad már készen áll, egyelőre pár tucat ember lézeng, de már szállingóznak a tüntetők a 15 órás kezdésre. Az időjárás „tüntetés-kompatibilis", a hangulatot zene fokozza, a rendőri jelenlét lényegesen kisebb, mint a múlt pénteki diáktüntetésen volt. Ugyanakkor több száz rendőrt vezényeltek a környező utcákba.

Készülődés a Tanítanék mozgalom tüntetésére
Fotó: Bíró Veronika

15:10

Hivatalosan is megkezdődött a demonstráció, a színpadra lépő pedagógusok az online médiumok támogatását kérték, felemlegetve, milyen végletekig szűkült a médiatér mindazok számára, akik bírálni merészelik a kormányzati politikát. A színpadra lépő pedagógusok és érdekvédő aktivisták mintegy ezer ember előtt beszélnek, de a tüntetők folyamatosan érkeznek a térre.

Tüntet a Tanítanék, de ott vannak a szakszervezetek is
Fotó: Bizó Veronika

A 168 Óra tudósítójának a helyszínen felfedezett LMP-s aktivisták és politikusok azt mondták: azért vannak itt, mert fontosnak érzik, hogy támogassák a diákokat, pedagógusokat, szülőket. A pedagógusok munkaóráinak száma megnőtt, nincs idő se korrepetálásra, se tehetségfejlesztésre, és ezt komoly problémának látják. Nem csak pénzhiányról van szó és a pedagógusok anyagi megbecsültségéről. Leginkább a tanszabadság sérül, a véleménynyilvánítás szabadsága abban az oktatási rendszerben, amelyet az Orbán-kormány hozott létre. A zöldpártiak fontosnak érzik a civil szervezetekkel az együttműködést, többször karoltak fel általuk kezdeményezett témákat. A demonstráción a Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció zászlóit is fel lehet fedezni.

15:15

Megkezdődött a tüntetés hivatalos programja, az első felszólalók arról beszélnek: „mi vagyunk azok, akik mögött csak a tábla áll". Megemlítik az általuk kifogásolt kormányzati intézkedések között a honvédelmi intézkedési tervet (HIT), s felvetik a kérdést: miért óvónők és tanárok írják? Nincsenek erre katonák és rendvédelmi szakemberek? Ez a kiszolgáltatottság forgatókönyvének része.

A Tanítanék tagjai azonban nemcsak ezt róják fel a kormánynak, hanem a teljesen megfélemlített pedagógustársadalmat, például a legutóbbi időkben is elrendelt nyilatkozatstopot. Hogy miért aktuális demonstrálni? A legújabb kormányzati intézkedések is tovább rontanak a helyzetükön, mára például már egyszemélyben Balog Zoltán humánminiszter dönthet arról, ki alapíthat iskolát Magyarországon. Minden kormányzati lépéssel csorbul a tanszabadság, sérül a szólásszabadság.

„Egy jó oktatási rendszer a gyerekekért van, de ma ők az oktatási rendszer legkiszolgáltatottabjai."

15:25

Először egy szülő szólalt fel iskolás gyermekei, s jövőjük érdekében, nem pedig valami ellen. Majd Törley Katalin Tanítanék-alapító felolvasta a jelen lenni nem tudó Vekerdy Tamás levelét. Mindezeket Balla István beszéde követte, A Komáromból érkezett tanár már felszólalt a diáktüntetésen is, ő volt az, aki felszólalt a megrovást kapott diákok nyilvános kilistázása ellen. Balla feltette a kérdést: mi van ma? Demokrácia nélküli többpártrendszer, munkaerőhiány, mégis elszegényedés. Szociális válság. Az emberek figyelmét el kell vonni a valódi szociális gondokról – idézett hosszasan egy régi, az autokratikus rendszereket leíró szövegből, melyből mindez megállapíthatóvá vált. Ne hagyjuk a békét és szabadságot – zárta beszédét.

15:35

Egy Dominik nevű diákfiú nevében szólal fel iskolatársnője, s a szólásszabadságról beszél. „Azért vagyunk itt, mert olyan oktatási rendszert szeretnénk, ahol tanárnak és diáknak egyaránt ki szabad mondania a véleményét" – kezdi, s hatalmas ováció fogadja. „Hivatalosan szólásszabadság van itthon. De valóban az van?" Hangos nem a válasz.

Azt szeretnék, hogy a tanárok ne félelemből végezzék el a munkájukat, a gyerekek pedig ne rettegve menjenek iskolába. Rékasi Zsigáról beszél, név nélkül, mert manapság, ha valaki kifejezi a véleményét, a rendőrség ott terem és lefoglal tárgyakat jogtalanul. „Normális ez?" Pfújjol a tömeg.

„Olyan lesz a holnap oktatási rendszere, mint a ma iskolája." – fejezi be a lényeggel, mindennek, ami most történik az oktatási rendszerben, hosszútávú jelentősége van, generációk életét befolyásoljál.

Tüntetők érkeznek a Kossuth térre még mindig
Fotó: Bizó Veronika

15:40

Ezek után Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke és Pálfia Zsolt, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke lép színpadra. Mendrey arról kezd beszélni, miféle kommunikációt folytat a kormány. Minden siker. Számukra biztosan –mondja, s elsorolja, milyen módon kommunikálta a kormány mindazt, ami a valóság: „szívás, szivatás, kiábrándulás". 

A pedagógusszakszervezetek is részt vesznek a demonstráción
Fotó: Bíró Veronika

A valóságban a Lidl dolgozók bére magasabb, mint a pedagógusoké. Ami pedig a valóságot illeti: arról a szakszervezetek bármit is kérdeztek, a kormánytól nem kaptak választ. Mendrey végül kérdésekkel összegzett: „szerintetek ez a kormány fog változtatni a rendszeren? Szerintetek ez a miniszter képes és akar érvényt szerezni az oktatásban dolgozóknak, részt vevőknek? Szerintetek ezzel a kormánnyal lesz változás?" Hangos nem választ kapott.

15:45

Galló Istvánné a megfélemlítettek érdekében szót emelve azt mondta: nemcsak az iskolákban van szükség békére és szabadágra, hanem az egész országban. Megkérdezte: aki nincs itt, miért nem jött el? Mert fél? Mert nem ért egyet? A PSZ elnöke egyértelművé tette: mindenkinek – kormányon és ellenzékben lévő politikai pártoknak – tennie kell a dolgát: alakítsanak ki konszenzust az oktatás ügyéről, ne szóljanak bele abba. Követelte, hogy a politika vonuljon ki az oktatásügyből. Szerinte ekkor lehet béke és szabadság, s ez nem utópia, ezt egész egyszerűen ki kell kényszeríteni a hatalomból, s mindazokból a politikusokból, akik valójában a mi adóforintjainkból élnek. Mert nem nekik kellene dirigálni, hanem nekik kellene szolgálni minket.

15:55

A felsőoktatási dolgozók érdekében felszólaló Pálfia Zsolt szintén a sikerkommunikáció és a valóság közötti különbségekről beszél, mondatait huhogás fogadja. Nemcsak az oktatók és szakszemélyzet anyagi megbecsüléséről, hanem az intézmények autonómiájáról is beszélt, s feltette a kérdést: hagyjuk-e.

A tüntetők nem hagynák.

16:00

Pilz Olivér (Tanítanék) és Máté András (Oktatói Hálózat) arról adnak tájékoztatást, hogy mivel foglalkozott az elmúlt hónapokban elvégzett civil szakmai munkáról számolt be. A pártok közös oktatási minimumáról. Amely e hét szerdán elkészült, s amelynek pontjaiból Pilz Olivér adott ízelítőt. A tanárok nagyrészt ugyanazt kérik, követelik, az ellenzéki pártok pedig azt ígérik, amit a diákok is minimumkövetelésként megfogalmaztak. Máté András lesújtó képet festett a jelenről, s világos feltételeket sorolt a fényesebb jövőért: éljen Magyarország! – kiáltással búcsúzott.

16:10

A Tanítanék aktivistái a színpadra hívják az oktatási minimumot elfogadó pártok képviselőit. Törley Katalin elsorolja a résztvevő 8 pártot: MSZP, DK, LMP, Párbeszéd, Liberálisok, Együtt, MoMa, Momentum Mozgalom – közösen fogadták el a dokumentumot, amely a szakma számára teljesen elfogadható, s példaértékű. Köszönetet mondanak mindenkinek, aki ebben részt vett, s aki ezért áldozatot hozott. „Az oktatás pártpolitikai nézetek fölött álló, politikasemleges ügy kell, hogy legyen."

Elkészült az oktatási minimum – nyolc párt írta alá
Fotó: Bíró Veronika

„Legyen béke és szabadság az oktatásban! Legyen béke és szabadság az országban! Szabad oktatást! Szabad országot! Szabad választani" – kiáltották az utolsó szónokok, majd pedig hangos zeneszóval véget ért a tüntetés hivatalos része. A Tanítanék Mozgalom ünnepélyesen elültette egy tábláját az „ország kertjében", majd arra kértek mindenkit, hogy békésen menjen haza. Maradt a tánc.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.