A békéscsabai malomtűz tanulsága a szakember szerint: örüljünk, hogy egyáltalán volt működőképes emelődaru

Több hazai nagyvárosban is tízezres nagyságrendben él a lakosság magas tömbházakban, de a tűzoltóknak városonként általában csak egy-egy olyan tűzoltóautójuk van, amivel sikeresen lehet menteni és a megfékezni a nagyobb bajt. A békéscsabai malomtűz megmutatta, hogy három speciális jármű sem feltétlen elég az oltáshoz.

2019. május 24., 17:15

Szerző:

Kedd délután néhány óra leforgása alatt teljesen kiégett egy óriási tűzben az István malom, Békéscsaba egyik legrégibb épülete. Bár a tűzoltók nagy számban és a riasztáshoz képest hamar a helyszínre értek, mégsem sikerült megmenteni az épületet a pusztulástól, melynek romjaira valószínűleg a bontás vár.

Ég az egykori gőzmalom Békéscsabán Hatalmas lángokkal égett az egykori gőzmalom Békéscsabán
Fotó: Lehoczky Péter

Az élő közvetítések alapján érzékelhető volt, hogy ekkora méretű épületet a hagyományos tűzoltóautókkal nem lehet megmenteni a pusztulástól, ahhoz úgynevezett magasmentő eszközre, azaz emelődarus kosárra van szükség, hogy a magasból tudják oltani a több emeletes épületet. Ráadásul nem is egyre volt szükség. Kérdéseinkre a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt válaszolta, hogy

Békéscsabán, a szomszédos Gyulán és Orosházán egy-egy ilyen mentőeszköz áll rendelkezésre.

A békéscsabai tíz perc alatt a helyszínre ért, a gyulai további húsz perc alatt, az orosházi majdnem egy óra alatt érkezett meg, utóbbi az élő közvetítések alapján volt megállapítható, mert arról információt már nem közölt a katasztrófavédelem. Az oltást követő laikusok is könnyen meg tudták állapítani, hogy ekkora épületet egy, de három ilyen felszereltségű tűzoltóautóval is szinte lehetetlen lenne megmenteni.

A békéscsabai egyetlen "létraszer", amit az oltáshoz is kivezényeltek.

Adódott tehát a kérdés, hogy hiába a tűzoltók derekas küzdelme, a rendelkezésre álló eszközök alkalmasak lennének-e nagyobb városi lakóháztüzek oltására.

A békési megyeszékhelyen a KSH adatai szerint több mint 5 ezer lakás van több szintes tömbházban, ezek közül kettő tízemeletes, de számos épület megközelíti a 30 méteres magasságot. Baj esetén ezek oltásához szinte elengedhetetlen a megfelelő eszköz.

A jogszabályok arról ugyan rendelkeznek, hogy milyen minimális követelményeknek kell megfelelnie a városi tűzoltóságoknak, azonban a magasmentő eszközök minimális számáról nincs előírás.

Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet már nyugdíjas vezetője, Antalfi Zsolt szerint az ő nem túl távoli hivatali ideje alatt volt olyan megyei jogú város, ahol egyáltalán nem volt ilyen kosaras emelődarus tűzoltóautó, Paks térségében az atomerőműtől tudtak volna kérni baj esetén.

Felvetésünkre, hogy mennyire normális, hogy egy megyeszékhelyen is csupán egy ilyen speciális tűzoltóautó van, Antalfi némi iróniával válaszolt. „Ez teljesen normális állapot, hogy a városokban csak egy ilyen eszköz van. Erre van pénz, ilyen az eszközállomány. Ez nem egy science fiction, ez a magyar reality” - mondta. Antalfi hozzátette,

„még az a szerencse és örülhetünk, hogy üzemképes volt a magasmentő”.

Némi megnyugtatásul a szakszervezeti vezető elmondta, hogy a nagy épületek, különösen a 30 méternél magasabb épületek oltása kiemelt fokozatnak számít, ilyenkor más területekről is riasztanak egységeket, amelyek kisegítenek, ahogyan ez történt Békéscsabán is.

A megfelelő eszközállomány azért is fontos, hogy ha egy épület nem is menthető, legalább a környezetének biztosítására legyen lehetősége a tűzoltóknak. Ez kedden nem sikerült,

Rendkívül fontos tehát, ha nem sikerül teljesen uralni a tüzet, akkor további emberéletek kerülhetnek veszélybe, azaz elengedhetetlen a tűzoltók elszántságán és szakértelmén túl a megfelelő eszközállomány.