Bayer Zsolt és a kormánypropaganda felbérelt álújságírókkal akarta lejáratni a Migration Aidet?

Az egész akció több tízmillió forintba kerülhetett. Siewert András a nyúlcipő felkötését javasolta Bayer Zsoltnak.

2018. március 21., 12:30

Szerző:

Azt gondolták, hogy megfogták a Migration Aidet, s jót tudnak majd ezzel „sorosozni”. Azt azonban Bayer Zsolt nem tudta, hogy nekünk is vannak hangfelvételeink és fotóink – jelentette be Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója.

A civil szervezet vezetője 11 órakor tartott sajtótájékoztatót, amelyet korábban úgy harangoztak be: „Valószínűleg nem túlzunk, ha azt állítjuk: az utóbbi idők legsúlyosabb belpolitikai botrányát fogjuk kirobbantani”.

Fotó: Biró Marianna

Már csak azért is érdeklődést válthatott ki e meghívó, mert a kormánymédia az elmúlt néhány napban teljes erővel tüzelt a Migration Aidre. Kovács Zoltán kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján felszólította a Migration Aidet, hogy elsőként válaszoljanak arra, valóban készítettek-e a bevándorlókról titkos adatbázist a tranzitzónában. A kormányszóvivő emellett kijelentette, a kabinet választ vár arra, hogy mi a valódi célja ezeknek az adatbázisoknak, átadták-e ezeket az adatokat harmadik félnek, esetleg a Soros-hálózat egyéb szervezeteinek. Kovács idézte a Magyar Idők hétfői cikkét, amely szerint „a migránsokat segítő” Migration Aid Alapítvány alelnöke egy beépített oknyomozó újságírónak azt „kotyogta el”, hogy Soros György állítólagos emberbaráti akciói valójában pénzügyi érdekei érvényesítését szolgálják. „Végeredményben minden a pénzről szól. Ebben biztos vagyok” – idézte a lap állítólag Siewertet.

Ezek után a Magyar Idők kedd este hangfelvétel-töredékeket tett közzé, amelyekre hivatkozva Bayer Zsolt maga éles hangú cikkben támadta a Migration Aidet.

Mindezek után Siewert részletes tájékoztatást adott az ügyről, amelyet azzal kezdett: „Az a rossz hírem van Bayer Zsoltinak, hogy a magyar hatóságok pontosan tisztában volt mindennel, ami történt, s mindennel, amit mi nála pontosabban tudunk dokumentálni”. Bayer Zsolt publicista, tiszteletbeli Fidesz-alapító ugyanis teljes erőbedobással támadt a szervezetre, azt bizonygatva, a Migration Aid vezetőjéről olyan hangfelvétel birtokában van és vannak – ezt a Magyar Idők oldalán közzé is tették –, amely bizonyítja, hogy Soros György megbízásából, illegális tevékenységet végző hálózatot építenek.

A civilek verziója szerint valójában az történt, hogy egy Smart Innotech nevű cég levélben – magán email-címén – egy férfi kereste meg a Migration Aid vezetőjét. Ebben a szervezet felkérést kapott arra, hogy szakértőkként a menekültek könnyebb azonosítását lehetővé tevő adatbázis kidolgozásában vállaljanak szerepet. Siewert azonnal ellenőrizte a céget, amelyről a brit cégnyilvántartás alapján kiderült, hogy nem bejegyzett, csakis egy honlapja volt, amely ugyan professzionálisnak tűnt, de nem bizonyított semmiféle tevékenységet.

Siewert nem válaszolt, ám az érintett férfi két nap múlva újabb levélben győzködte arról, hogy vegyenek részt a biometrikus adatbázis kiépítésében. A civilek ugyan gyanakodtak, és nem értették, hogy mégis milyen feladatuk lehetne, de fel kívánták tárni a megkeresés célját, ellenben belementek, hogy megtudják ezt, valamint azt, hogy ki lehet a megbízó. Így kapcsolatba kerültek a megkeresővel, s találkozót egyeztettek.

Január 9-én került sor az első találkozóra a bácsi Intercontinental szállodában, erről, valamint még egy találkozóról a Migration Aidnek háromórás, „kristálytiszta, vágatlan” hangfelvételek állnak rendelkezésére, amelyet Siewert a hatóságok rendelkezésére is bocsátott, illetve bocsátana (ez nem derül ki egyértelműen). A találkozón a megkeresést „nevére” vállaló úr, valamint egy hölgykísérője jelent meg, valamint Siewert és az őt kísérő gyermeke és segítői.

A beszélgetésen politikai kapcsolataikra, valamint más szervezetek képviselőivel folytatott egyéb kapcsolatokra próbáltak rákérdezni, ám Siewert kikerülte a válaszadást, mert fel volt készülve. Olyan stratégiát követtek, hogy fenntartsák az érdeklődésüket, de ne lehessen semmiféle bűncselekménnyel, vagy mással összefüggésbe hozni a nevüket. Éppen ezért a Magyar Idők által publikált hangfelvételeket manipuláltnak és vágottnak tartják, s ezt bizonyítani is tudják.

Az első találkozót követően ugyanis már a magyar hatóságokhoz fordulást tervezték, amelyet meg is tettek azonnal az első találkozó után. Szóbeli bejelentést tettek, a most megnevezni nem kívánt, de illetékes állami hatóságnál, mert egyértelműen egy külföldi titkosszolgálatba való beszervezési kísérletre gyanakodtak. A második találkozóra is sor került, ott is hangfevételeket és fotókat késztettek, illetve igyekeztek bizonyítékokat gyűjteni a megbízó kilétéről. A bárminemű illegális tevékenységre utaló javaslatot, a Migration Aid vezetője következetesen visszautasította. A kormánymédiában emlegetett adatbázis a menekültek ruhaméreteire vonatkozó listájukat jelenti, ezzel kapcsolatban Siewert bemutatta az „adatbázist”, s elmondta, hogy a céljuk az volt, hogy megtudják, konkrétan ki állhat a beszervezési kísérlet mögött.

Fotó: Biró Marianna

Arra nem is gondoltak, hogy nem erről, hanem politikai lejáratási kísérletről van szó. Meg vannak döbbenve, hogy a Fidesz-vezetés állhat a dolog mögött, hiszen ők végig arra gyanakodtak, hogy egy nagy költségű, profi, előre megszervezett beszervezési kísérletről van szó. Az, hogy mindez a kormányhoz, kormánypárthoz köthető körök, médiumok, nem tudni milyen politikai megrendelésre hajthatták végre ezt az akár több tízmillió forintot is felemésztő, nagyszabású akciót – hiszen sok-sok szervezet megkeresésével, utazási költségtérítés kifizetésével, honlapgyártással, egyebekkel tették hihetővé a megkeresést –, már a Magyar Idők cikkei bizonyítják.

„Bayer szeret dobálózni a hazaárulás kifejezéssel, most találkozhat ennek jogi oldalával. Javasolnám is neki, hogy kösse fel a nyúlcipőt és meg se álljon egy olyan országig, amelynek nincs kiadatási viszonya Magyarországgal, mert a hazaárulásnak súlyos büntetőjogi vonatkozásai lehetnek”

– fogalmazott Siewert. Kérdésünkre, hogy a közvetlen kapcsolatot mi bizonyítja, azt mondta, Bayerék maguk hivatkoztak arra, hogy hanganyagok vannak a birtokukban, amelyet beépített újságírók készítettek. Az, hogy Bayer publikálta, egyértelműen felveti a gyanút, hogy személyesen érintett az ügyben, ahogyan a Fidesz vezetése esetében is. 

Siewert szerint egy előre jól felépített történet volt mindez a kormánymédiában, ami szintén bizonyíthatja, hogy felbujtóként és szervezőként a háttérben a Fidesz legfelsőbb politikai vezetése állhat. Ráadásul fennáll a gyanú, hogy mindehhez külföldi titkosszolgálatokhoz kötődő személyeket alkalmaztak.

Arra persze nincs bizonyítékuk, hogy konkrétan ki finanszírozta ezt a műveletet, ám a szereplők mindegyike súlyos bűncselekmények gyanújába keveredett. Miután azonban ez a ügy nem maradhat tisztázatlanul, a Migration Aid mindenben áll a magyar hatóságok rendelkezésére a mindenre fényt derítő vizsgálat érdekében.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.