Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek egyetlen fővárosi bizottsági helyet sem szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés

2019. november 5., 16:04

Szerző:

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a hagyományok szerint felosztják a különböző bizottsági helyeket a frakciók között. A bizottsági helyek száma alapján a pártok képviselői beleszólhatnak a közgyűlési döntéseket megelőző szakpolitikai vitába, illetve ott ellenőrizhetik a közpénzek megfelelő felhasználását.

Ez a helyosztás mindig is az aktuális többséget alkotó politikai szövetségeknek kedvezett. Elég csak a parlamenti bizottságokra gondolni, ahol a Fidesz sehol sem enged sok helyet az ellenzéki pártoknak, a bizottságok összetétele nem tükrözi a választások listás eredményét. Ehhez képest az ellenzék által az októberi választáson meghódított Fővárosi Közgyűlésben 60:40 százalékos arányban tervezi felosztani a bizottsági helyeket, ami Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester keddi szavai szerint is tükrözi az erőviszonyokat.

Fotó: Merész Márton

Nem kapott viszont bizottsági helyet a keddi Karácsony Gergely-féle előterjesztés szerint Szabados Ákos és Bese Ferenc polgármester, akik a Fidesz támogatásával, függetlenként győztek kerületükben. Ezt Szabados Ákos szóvá tette, ám egyelőre nem kapott garanciát arra, hogy lesz bizottsági helye. A fideszes támogatású függetlenek ugyanis jó eséllyel a Fidesz-frakcióval együtt szavazhatnak a bizottságban, arra játszva, hogy a köztársaságpárti többség ad át bizottsági helyeket.

Kisebb meglepetést keltett, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki támogatású, de függetlenként megválasztott polgármestere is szót kért, mert ő sem találta nevét a bizottsági tagok között.

Baranyi Krisztinának Ferencvárosban meg kellett küzdenie a jelöltségért a választások előtt. A korábban Együttben politizáló, majd független kerületi képviselő rántotta le a leplet Ferencvárosban a helyi Fidesz és az MSZP közötti politikai alkukról: a parkolási maffiáról és a kerületi MSZP székházhasználatáról, ami hatással lehetett arra, hogy először ne őt támogassák a pártok. A kerületben az MSZP szövetségese, a Párbeszéd választhatott jelöltet az ellenzéki pártok megállapodása szerint, akik Jancsó Andreát választották, aki mögött a Momentum is felsorakozott. A közvélemény-kutatások azonban Baranyit hozták ki esélyesebb jelöltnek, ezért némi vita után előválasztáson dőlt el, hogy mégis Baranyit támogassa az ellenzék.

A független polgármester helyzete egyelőre úgy látszik megoldódni, hogy

a Soproni Tamás által vezetett Momentum-frakció szinte azonnal felajánlotta, hogy hajlandóak átadni Baranyinak legalább egy bizottsági posztot.

Baranyi az egyik legszigorúbb korrupcióellenes politikus, aki legerősebben ezt a hozzáállását a költségvetési bizottságban tudná kamatoztatni. Egyelőre kérdéses, hogy az egyik legfontosabb bizottságban is hajlandó-e átadni helyet Baranyinak a Momentum.