Baranyi Krisztina reagált az ellenzéki képviselők vádjaira

Lapunknak nyilatkozott a ferencvárosi polgármester. 

2022. január 22., 11:26

Szerző:

Ahogy korábban beszámoltunk, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere pénteken arról írt a Facebook-oldalán, hogy Ferencváros 18 képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai aláírtak egy javaslatot arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat emelje meg a testület tagjainak tiszteletdíját. „Közülük kilencen bizottsági elnökök vagy tanácsnokok, akik az eddigi bruttó 290 ezer forint tiszteletdíj helyett 730 ezret szeretnének kapni” – írta többek között a polgármester.

Később a ferencvárosi Demokraták Frakciója nevében Torzsa Sándor frakcióvezető közleményt küldött a 168-nak. Ebben az áll, hogy a képviselők előzőleg arról tájékoztatták „egy illetékes kollégáján keresztül a ferencvárosi vezetőt, hogy egy sokkal szerényebb mértékű díjemelést tudnak elképzelni”. A közleményben azt állítják továbbá, hogy Baranyi Krisztina csütörtök éjjel „megdöbbenésükre” kiküldött egy olyan javaslatot, „amiben 1,1 millió forintra emelné az alpolgármester illetményét.”

Megkeresésünkre Baranyi Krisztina reagált a közleményre.

„Egy hatalmas csúsztatásról van szó, hiszen a Demokraták Frakciójának tudnia kellene, hogy a polgármesterek illetményét, amihez az alpolgármesterek illetményét törvény köti, a parlament emelte meg decemberben. Így januárban az ország valamennyi önkormányzatában, ahol van alpolgármester, nő az alpolgármesterek fizetése is, ezt a törvény értelmében kötelező januárban tárgyalnia képviselőtestületnek. Tehát nem én emeltem meg az alpolgármester illetményét, nincs is rá semmilyen ráhatásom” 

– mondta a polgármester.

Baranyi Krisztina hozzátette, a képviselői illetményt viszont a testület állapítja meg. „Ez teljesen független az alpolgármesterek illetményétől” – mondta. A kérdésre, hogy egy szerényebb mértékű díjemelésről tájékoztatták volna előzőleg, Baranyi azt mondta:

 „Nem tudom, mire gondoltak. Hivatalosan, az előírt határidőn belül azt az előterjesztést küldték be papíron aláírva, amit pénteken kiposztoltam. Ez azt jelenti, hogy nem a gondolataikat tárgyalja a képviselőtestület, hanem amit hivatalosan, az aláírásukkal ellátva beküldtek. Erről fog dönteni a testület”

 – zárta Baranyi Krisztina.

(Kiemelt kép: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a városházán 2019. november 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.