Barabás: Dobrev közelebb áll a balosabb, zöldebb értékekhez

Márki-Zay Péter nem győzte meg a Párbeszéd szóvivőjét.

2021. október 11., 11:32

Szerző:

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere Dobrev Klárát támogatja az ellenzéki előválasztás második fordulójában. „Márki-Zay Péter az elmúlt héten nem győzött meg a vezetői kvalitásairól és a keresztényi értékeiről. Hovatovább úgy látom, nem alkalmas arra, hogy stabilan vezessen egy koalíciós kormányt, Dobrev Klára ellenben a diskurzusokat pontosan ismerve megfelelő tapasztalattal és nyitottsággal rendelkezik egy koalíciós kormány egybentartásához” – mondta a Pesti Hírlapnak Barabás Richárd.

A párbeszédes politikus kiemelte, hogy bár rengeteg vitája van a DK-val, úgy látja, az egyik legfontosabb aspektus a jövőre nézve az, hogy az esetleges ellenzéki miniszerelnök egy hatpárti koalíciós kormányt irányítani tudjon. Barabás Richárd szerint a narratíva, miszerint az egyik jelölt alkalmas Orbán Viktor leváltására, a másik pedig nem, szembe megy az előválasztás elveivel. „Van két különbségtétel, ezeket talán szubjektívnek is lehet nevezni.

Az egyik azt mondja, a 2022-es választást nem lehet megnyerni Dobrev Klárával, a másik szerint pedig a jövőben nem lehet majd kormányozni Márki-Zay Péterrel. Ez a két állítás nincs egyidőben, ami politikai konfliktust okoz”

– vélekedett az alpolgármester.

Barabás Richárd szerint az előválasztás végeredménye az, ami legitimálja a jelölteket. „A Párbeszéd egyértelműen nyilatkozott tegnap. A párt továbbra is Karácsony Gergelyt és a programját támogatja. És természetesen az előválasztás győztesét is támogatni fogjuk. A legfontosabb az, hogy le tudjuk váltani Orbán Viktort és Magyarországnak jó kormánya legyen” – tette hozzá.

Barabás Richárd elmondta, szerette volna, ha Karácsony Gergely Magyarország miniszterelnöke. „Csütörtök-péntek körül már érezhető volt a főpolgármester álláspontja. Bár tudtam volna támogatni abban, hogy végig kitartson. Karácsony Gergelynek van egy markáns álláspontja, amit tiszteletben tartok. Nekem és Erőss Gábornak egy másik álláspontunk van. (Erőss Gábor is Dobrev Klárát támogatja, erről itt írtunk részletesebben.) Biztos vagyok benne, hogy ezt a főpolgármester ezt tiszteletben tartja” – vélekedett.

A párbeszédes politikus úgy látja, a szavazóikat megosztja a főpolgármester visszalépése. „Valamennyien Karácsony Gergelyre és egy zöld szociáldemokrata vonalra szerettünk volna szavazni. A két jelölt közül inkább Dobrev Klára az, aki közelebb áll a balosabb, zöldebb értékekhez. Viszont a szavazóink három nagy csoportban vannak, lesz aki Márki-Zay Péterre, lesz aki Dorbev Klára szavaz majd, és olyan, aki ideológiai alapon tartózkodni fog” – tette hozzá.

A politikus úgy látja, a versenyt Dobrev Klára fogja megnyerni, nagy többséggel.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Barabás Richárd. Fotó: Facebook.)