Bankot alapít Magyarországon a világ leggazdagabb magyar embere

Bankot alapított Magyarországon a világon leggazdagabbnak tartott magyar ember, Péterffy Tamás brókercége, a greenwichi székhelyű Interactive Brokers LLc. A hitelintézeti törvény szerint 4 milliárd forint induló tőke kell egy bank alapításához, tehát a befektető szándékai komolynak tekinthetők. A MNB már kiadta az alapítási engedélyt, a bank működési engedély készhezvétele valószínűleg egy éven belül várható.

2023. március 14., 17:11

Szerző:

Az Egyesült Államokban élő Péterffy Tamásnak (alias Thomas Peterffy) a becslések szerint 24 milliárd dollár feletti a vagyona – írja a Portfolio. Brexit után döntött úgy, hogy az Interactive Brokers európai tevékenységének központjául Írországot és Magyarországot választja. Egy 2021-es interjújában a Portfolio-nak arról beszélt, hogy a döntés mögött patrióta okok is álltak. 

A budapesti székhelyű Interactive Brokers Central Europe Zrt. jelenleg Németországot és a tőle keletre, illetve dél-keletre fekvő EU-tagállamok piacait látja el befektetési szolgáltatásokkal, de kisbefektetőknek, intézményi befektetőknek, illetve brókercégeknek egyaránt nyújt szolgáltatásokat. A 2021-es adatok szerint 15,7 milliárd forint nettó árbevételt, illetve 2,17 milliárd forint adózás előtti és 1,80 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ügyfélszáma évről évre szépen növekszik. 2022-ben valószínűleg jóval magasabb eredményt produkáltak. A Portfolio úgy tudja, a magyarországi ügyfélkörük ezres nagyságrendű, az Opten adatbázisa szerint 103 alkalmazottal dolgoznak.

Az új bank elsősorban az Interactive Brokers meglévő és új ügyfelei számára nyújtana az értékpapírügyletekhez kapcsolódó banki szolgáltatásokat, illetve meghatározó szerepet kapna a befektetési hitelek nyújtásában és akár a kamatozó betéti számlák elérhetővé tételében az ügyfelek számára. Fontos szerepe lehet akár abban is, hogy az Interactive Brokers mielőbb elindítsa a tartós befektetési számla (TBSZ) szolgáltatását. 

(Kiemelt képünk: Péterffy Tamás, az Interactive Brokers alapítója és vezérigazgatója válaszol egy kérdésre, miután felszólalt a World Federation of Exchanges (WFE) éves találkozóján Párizsban 2010. október 11-én. Fotó: ERIC PIERMONT / AFP)